Preskočiť na hlavný obsah

Púpavový med



po dvadsiatich rokoch. Tak asi pred tými dvadsiatimi rokmi som naposledy, čoby čerstvá novomanželka pripravovala med z púpav. Až do minulého víkendu, inšpirovaná týmto, overeným receptom http://rooster-hill.blogspot.com/2012/05/babiccin-pampeliskovy.html - také sa mi páčia, najmä keď sú od babičiek.


Púpavový med

220 kvetov púpav
1 kg cukru - ja som použila hnedý
šťava z citróna

 
Umyté kvety varíme 20 minút v 1 l vody. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme, najlepšie cez utierku a dáme variť s 1 kg cukru  2 - 3 hodiny.  Pridáme šťavu z citróna a varíme do zhustnutia. Mne to veľmi nehustlo, asi to bude hnedým cukrom, ale nakoniec po tých 3 hodinách a vychladení je poriadne hustý. Horúce plníme do sklíčok. Sklíčka obrátime na 5 minút hore hlavou a je hotovo.




Komentáre

  1. Tak ten vždy dělala jen babička...a byl moc dobrý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tiež som robievala púpavový med, je výborný! Ivka, krásne fotky :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanči, tak na to si pamätám, ako si mi vysvetľovala prostredníctvom pevnej linky recept. Viem, že som bola prekvapená tým množstvom čo si urobila, myslím že to bol malý pohár.
    Nevedela som pochopiť, že sa Ti to oplatilo a Ty na to, že to je ako liek. Mám pravdu alebo snívam?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jani,je babičkovsky fajný!
    Kinga, raz treba vyskúšať :).
    Yvett, ďakujem.
    Daduš, nesnívaš, to robia len tie roky,recept je asi na 3 dvojdecové sklíčka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ta barva je neuvěřitelná... a to jsem si myslela, že já jej mám tmavý, naivka. chutná s tím cukrem krásně dokaramelova? představuju si to a nejde se od toho odprostit, hnědý cukr a karamel je silná asociace:o) jsem ráda, že recept bodl, moc děkuju. j.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Janka, bola som ho hneď teraz ochutnať v kuchyni :), nó, nepoviem nič nové, je taký púpavový :))) a fajný, ešte raz ďakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…