piatok, 18. mája 2012

Púpavový med



po dvadsiatich rokoch. Tak asi pred tými dvadsiatimi rokmi som naposledy, čoby čerstvá novomanželka pripravovala med z púpav. Až do minulého víkendu, inšpirovaná týmto, overeným receptom http://rooster-hill.blogspot.com/2012/05/babiccin-pampeliskovy.html - také sa mi páčia, najmä keď sú od babičiek.


Púpavový med

220 kvetov púpav
1 kg cukru - ja som použila hnedý
šťava z citróna

 
Umyté kvety varíme 20 minút v 1 l vody. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme, najlepšie cez utierku a dáme variť s 1 kg cukru  2 - 3 hodiny.  Pridáme šťavu z citróna a varíme do zhustnutia. Mne to veľmi nehustlo, asi to bude hnedým cukrom, ale nakoniec po tých 3 hodinách a vychladení je poriadne hustý. Horúce plníme do sklíčok. Sklíčka obrátime na 5 minút hore hlavou a je hotovo.




7 komentárov:

  1. Tak ten vždy dělala jen babička...a byl moc dobrý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tiež som robievala púpavový med, je výborný! Ivka, krásne fotky :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanči, tak na to si pamätám, ako si mi vysvetľovala prostredníctvom pevnej linky recept. Viem, že som bola prekvapená tým množstvom čo si urobila, myslím že to bol malý pohár.
    Nevedela som pochopiť, že sa Ti to oplatilo a Ty na to, že to je ako liek. Mám pravdu alebo snívam?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jani,je babičkovsky fajný!
    Kinga, raz treba vyskúšať :).
    Yvett, ďakujem.
    Daduš, nesnívaš, to robia len tie roky,recept je asi na 3 dvojdecové sklíčka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ta barva je neuvěřitelná... a to jsem si myslela, že já jej mám tmavý, naivka. chutná s tím cukrem krásně dokaramelova? představuju si to a nejde se od toho odprostit, hnědý cukr a karamel je silná asociace:o) jsem ráda, že recept bodl, moc děkuju. j.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Janka, bola som ho hneď teraz ochutnať v kuchyni :), nó, nepoviem nič nové, je taký púpavový :))) a fajný, ešte raz ďakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť