Preskočiť na hlavný obsah

Z knižnice

            Táto kniha sa nedá prehliadnuť. Je krásne ružová a krásne ilustrovaná. Najprv som si myslela, že je pre deti, ale to som sa poriadne mýlila, ako som sa dočítala, táto knižka je dodnes kultovou knihou všetkých beatníkov na svete. Je surealistická, bláznivá, temná, je o vôňach a samote a to všetko v melónovom cukre :).
         ... na moju veľkú radosť z knižnice.

Komentáre

  1. Když ve školním roce 1986/87 vyšlo V melounovém cukru poprvé v Praze, stály se na knížku fronty až za tři rohy. Pracovala jsem tehdy na zkrácený úvazek v Knižním velkoobchodu, s. p., a zároveň studovala a vzpomínám si, jak se několik mých kolegů do krve pohádalo o VIP poukázky právě na tuto knížku. Beatnici se museli v hrobech smíchy za břicha popadat :-) Osobně dávám přednost Keruacovi, i když Brautigan ve slovenštině může být pro českého čtenáře ještě víc crazy :-):-):-)
    Sladké počteníčko!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka,už som ju začala čítať a je teda poriadne crazy, neviem či to nebude aj prekladom do slovenčiny, ten vraj nie je podľa recenzie nic moc. Napriek tomu sa teším na jej dnešné čítanie s čajíkom v posteli. Môjmu synovi by nezaškodilo sa pobiť o nejakú knihu, je vo veku, keď je prisatý len k počítaču. Dúfam,že to prejde a nájde opäť cestu ku knihám. Keruaca trochu poznám a je fajn, Brautigan,zdá sa uletenejší.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pro mě je četba překladu do slovenštiny vždy emotivnější než čtení sebelepšího českého překladu: Márquez je tajemnější a Steve King strašidelnější. Bude to tou slovenštinou, zkrátka jazyk, který dokáže vytvořit deminutiva i ze sloves, moje stará láska :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…