Preskočiť na hlavný obsah

Z knižnice

            Táto kniha sa nedá prehliadnuť. Je krásne ružová a krásne ilustrovaná. Najprv som si myslela, že je pre deti, ale to som sa poriadne mýlila, ako som sa dočítala, táto knižka je dodnes kultovou knihou všetkých beatníkov na svete. Je surealistická, bláznivá, temná, je o vôňach a samote a to všetko v melónovom cukre :).
         ... na moju veľkú radosť z knižnice.

Komentáre

  1. Když ve školním roce 1986/87 vyšlo V melounovém cukru poprvé v Praze, stály se na knížku fronty až za tři rohy. Pracovala jsem tehdy na zkrácený úvazek v Knižním velkoobchodu, s. p., a zároveň studovala a vzpomínám si, jak se několik mých kolegů do krve pohádalo o VIP poukázky právě na tuto knížku. Beatnici se museli v hrobech smíchy za břicha popadat :-) Osobně dávám přednost Keruacovi, i když Brautigan ve slovenštině může být pro českého čtenáře ještě víc crazy :-):-):-)
    Sladké počteníčko!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka,už som ju začala čítať a je teda poriadne crazy, neviem či to nebude aj prekladom do slovenčiny, ten vraj nie je podľa recenzie nic moc. Napriek tomu sa teším na jej dnešné čítanie s čajíkom v posteli. Môjmu synovi by nezaškodilo sa pobiť o nejakú knihu, je vo veku, keď je prisatý len k počítaču. Dúfam,že to prejde a nájde opäť cestu ku knihám. Keruaca trochu poznám a je fajn, Brautigan,zdá sa uletenejší.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pro mě je četba překladu do slovenštiny vždy emotivnější než čtení sebelepšího českého překladu: Márquez je tajemnější a Steve King strašidelnější. Bude to tou slovenštinou, zkrátka jazyk, který dokáže vytvořit deminutiva i ze sloves, moje stará láska :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…