Preskočiť na hlavný obsah

Stárnem

pomaličky, potichúčky. Nebedákam, len konštatujem. Ako sa to prejavuje? Okrem toho, že v regáloch hľadám vhodný odtieň na prekrytie prvých šedín, intenzívnejšie si všímam maličkosti, ktoré som predtým prehliadala, tak napríklad taký štebot vtákov (udivene som sa v nedeľu ráno v posteli -máme výhľad do koruny stromu, pýtala môjho manžela, či to švitorili vždy takto :))) a taktiež pri čítaní tejto novej knihy Genius loci, zamačkávam slzy pri dojemných spomienkach našich zaujimavých osobností na bezstarostné detské zážitky v lone slovenskej prírody.


Pekné stárnutie s knihami!

Komentáre

  1. V posledních týdnech mám velmi podobné pocity(možná je to tím, že budu mít brzy narozeniny a uvědomuji si mnohem víc, že vážně stárnu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivanka s tými šedinami je to sranda:)))je ich čím ďalej viac:( no neva ja som sa rozhodla , že žiadna farba z téglika nieje pre mňa dosť dobrá:))) Ďakujem za tip na krásne čítanie dávno som nečítala a táto kniha vypadá fantasticky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Posílám dál ocenění VERSATILE BLOGGER, které ke mně před časem připutovalo.
    Srdečně zdraví Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Janina,asi to tak nejak bude,aj keď si ešte takááá mladá...
    Ajka, tú farbu hľadám,hľadám a fakt mi nie je žiadna dobrá, tak neviem,neviem ako to dopadne, akosi sa to vo mne bije :).Obdivujem a gratulujem k tvojmu rozhodnutiu.
    Peťka, ďakujem veľmi.
    Aďka, :))).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ja Ti gratulujem, že si doteraz vydržala nesivieť, ja už farbím a zuby ..., to Ťa ešte len čaká. Ja už o tom svoje viem a som "mladšia".

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…