Preskočiť na hlavný obsah

Posledný kúsok torty a alternatívny stôl

Ja viem, názov trochu surealistický. Ale pekne po poriadku. Vidíte posledný kúsok z čokoládovo - kardamónovej torty, ktorú som upiekla na oslavu narodením  môjho manžela, pred týždňom. Oslavujeme každoročne skoro v rovnakom zložení priateľov a pomaličky sa dostávame k alternatívnemu stolu. Ešte raz zvýrazňujem každoročne, takže moja fantázia pri výzdobe je akási vybrakovaná. Tentokrát som "napchala" kvietočky do konzerv od paradajok a môj udivený manžel, s upretým zrakom na moju zbierku vázičiek všetkých možných veľkosti a tvarov, len  skonštatoval, či už to nie je príliš alternatívne :), tak som sa len usmiala a povedala : "to nerieš" a bolo.
Tu je recept na naozaj výbornú Čokoládovú tortu s kardamónom:
                                                     Apetit 2/2010

200 ml uvarenej kávy
200 g tmavej čokolády
200 g masla
2 vajcia
80 ml kyslej smotany
400 g hnedého cukru - ja som použila asi polovicu
170 g hladkej múky
1 ČL sódy
30 g kakaa
semienka z 12 toboliek kardamónu - ja som použila už mletý kardamón, množstvo podľa chuti
Na čokoládový krém: 400 g tmavej čokolády
100 g masla
1 PL golden sirupu

1.Vymažeme a posypeme tortovú formu o priemere 23 cm. Ja na dno používam papier na pečenie, ako je vám lepšie. Rúru zapnite na 160 °C.
2. Semienka kardamónu zľahka roztlčte a asi 10 minút ich varte s kávou, objem by sa mal zredukovať na 120 ml. Ako som už písala, použila som už namletý kardamón. Rozpustite čokoládu s maslom nad parou a primiešajte ju do kardamónovej kávy. Vajcia prešľahajte s kyslou smotanou a cukrom a vmiešajte ich do čokoládovej hmoty. Navrch presitkujte múku, sódu a kakao, premiešajte.
3. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte asi hodinu a štvť. Upečenú tortu nechajte vychladnúť.
4. Čokoládu na krém rozpustite nad parou - ja používam kašičkovar a pridajte maslo a zlatý (golden) sirup. Premiešame. Korpus prerežte, naplňte krémom, priklopte a krémom potrite všetky strany torty. Nechajte stuhnúť.
Pekné pečenie !

Komentáre

  1. úvodné foto je krásne a Tvojmu manželovi dodatočne všetko naj k narodeninám! :-) Veľmi pekne si to pripravila a aj výbornú tortičku napiekla, verím že sa potešil :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...torta vypadá úúúžasne:) a s tým stolom si to vyriešila výborne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. podobnu kardamonovu torticku som robila aj ja, bola fantasticka,aj ked na mna toho kardamonu bolo uz prilis a pritom je to dokonala vonavka... hmmm, ochunala by som tuto tvoju :)))
    inac tie alternativne vazicky su bombovy napad,ale presne to iste by podla mna povedal aj mne moj muz,takze to je prirodzene, treba to ignorovat a venovat pozornost svojej fantazii.. radsej :D
    prajem ti krasne kreativne dni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivetka,díky za manžela, potešil, čo mu zostávalo :))).
    Ajka, díky. Niekedy to ide, niekedy nie :))).
    Marysity, tak, tak, ako píšeš, s kardamónom opatrne, tak ako asi so všetkými koreninami, niekomu stačí málo, niekto znesie viac. Zdar všetkým kreativcom!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…