utorok, 17. júla 2012

Posledný kúsok torty a alternatívny stôl

Ja viem, názov trochu surealistický. Ale pekne po poriadku. Vidíte posledný kúsok z čokoládovo - kardamónovej torty, ktorú som upiekla na oslavu narodením  môjho manžela, pred týždňom. Oslavujeme každoročne skoro v rovnakom zložení priateľov a pomaličky sa dostávame k alternatívnemu stolu. Ešte raz zvýrazňujem každoročne, takže moja fantázia pri výzdobe je akási vybrakovaná. Tentokrát som "napchala" kvietočky do konzerv od paradajok a môj udivený manžel, s upretým zrakom na moju zbierku vázičiek všetkých možných veľkosti a tvarov, len  skonštatoval, či už to nie je príliš alternatívne :), tak som sa len usmiala a povedala : "to nerieš" a bolo.
Tu je recept na naozaj výbornú Čokoládovú tortu s kardamónom:
                                                     Apetit 2/2010

200 ml uvarenej kávy
200 g tmavej čokolády
200 g masla
2 vajcia
80 ml kyslej smotany
400 g hnedého cukru - ja som použila asi polovicu
170 g hladkej múky
1 ČL sódy
30 g kakaa
semienka z 12 toboliek kardamónu - ja som použila už mletý kardamón, množstvo podľa chuti
Na čokoládový krém: 400 g tmavej čokolády
100 g masla
1 PL golden sirupu

1.Vymažeme a posypeme tortovú formu o priemere 23 cm. Ja na dno používam papier na pečenie, ako je vám lepšie. Rúru zapnite na 160 °C.
2. Semienka kardamónu zľahka roztlčte a asi 10 minút ich varte s kávou, objem by sa mal zredukovať na 120 ml. Ako som už písala, použila som už namletý kardamón. Rozpustite čokoládu s maslom nad parou a primiešajte ju do kardamónovej kávy. Vajcia prešľahajte s kyslou smotanou a cukrom a vmiešajte ich do čokoládovej hmoty. Navrch presitkujte múku, sódu a kakao, premiešajte.
3. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte asi hodinu a štvť. Upečenú tortu nechajte vychladnúť.
4. Čokoládu na krém rozpustite nad parou - ja používam kašičkovar a pridajte maslo a zlatý (golden) sirup. Premiešame. Korpus prerežte, naplňte krémom, priklopte a krémom potrite všetky strany torty. Nechajte stuhnúť.
Pekné pečenie !

4 komentáre:

  1. úvodné foto je krásne a Tvojmu manželovi dodatočne všetko naj k narodeninám! :-) Veľmi pekne si to pripravila a aj výbornú tortičku napiekla, verím že sa potešil :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...torta vypadá úúúžasne:) a s tým stolom si to vyriešila výborne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. podobnu kardamonovu torticku som robila aj ja, bola fantasticka,aj ked na mna toho kardamonu bolo uz prilis a pritom je to dokonala vonavka... hmmm, ochunala by som tuto tvoju :)))
    inac tie alternativne vazicky su bombovy napad,ale presne to iste by podla mna povedal aj mne moj muz,takze to je prirodzene, treba to ignorovat a venovat pozornost svojej fantazii.. radsej :D
    prajem ti krasne kreativne dni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivetka,díky za manžela, potešil, čo mu zostávalo :))).
    Ajka, díky. Niekedy to ide, niekedy nie :))).
    Marysity, tak, tak, ako píšeš, s kardamónom opatrne, tak ako asi so všetkými koreninami, niekomu stačí málo, niekto znesie viac. Zdar všetkým kreativcom!!!

    OdpovedaťOdstrániť