Preskočiť na hlavný obsah

Posledný kúsok torty a alternatívny stôl

Ja viem, názov trochu surealistický. Ale pekne po poriadku. Vidíte posledný kúsok z čokoládovo - kardamónovej torty, ktorú som upiekla na oslavu narodením  môjho manžela, pred týždňom. Oslavujeme každoročne skoro v rovnakom zložení priateľov a pomaličky sa dostávame k alternatívnemu stolu. Ešte raz zvýrazňujem každoročne, takže moja fantázia pri výzdobe je akási vybrakovaná. Tentokrát som "napchala" kvietočky do konzerv od paradajok a môj udivený manžel, s upretým zrakom na moju zbierku vázičiek všetkých možných veľkosti a tvarov, len  skonštatoval, či už to nie je príliš alternatívne :), tak som sa len usmiala a povedala : "to nerieš" a bolo.
Tu je recept na naozaj výbornú Čokoládovú tortu s kardamónom:
                                                     Apetit 2/2010

200 ml uvarenej kávy
200 g tmavej čokolády
200 g masla
2 vajcia
80 ml kyslej smotany
400 g hnedého cukru - ja som použila asi polovicu
170 g hladkej múky
1 ČL sódy
30 g kakaa
semienka z 12 toboliek kardamónu - ja som použila už mletý kardamón, množstvo podľa chuti
Na čokoládový krém: 400 g tmavej čokolády
100 g masla
1 PL golden sirupu

1.Vymažeme a posypeme tortovú formu o priemere 23 cm. Ja na dno používam papier na pečenie, ako je vám lepšie. Rúru zapnite na 160 °C.
2. Semienka kardamónu zľahka roztlčte a asi 10 minút ich varte s kávou, objem by sa mal zredukovať na 120 ml. Ako som už písala, použila som už namletý kardamón. Rozpustite čokoládu s maslom nad parou a primiešajte ju do kardamónovej kávy. Vajcia prešľahajte s kyslou smotanou a cukrom a vmiešajte ich do čokoládovej hmoty. Navrch presitkujte múku, sódu a kakao, premiešajte.
3. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte asi hodinu a štvť. Upečenú tortu nechajte vychladnúť.
4. Čokoládu na krém rozpustite nad parou - ja používam kašičkovar a pridajte maslo a zlatý (golden) sirup. Premiešame. Korpus prerežte, naplňte krémom, priklopte a krémom potrite všetky strany torty. Nechajte stuhnúť.
Pekné pečenie !

Komentáre

  1. úvodné foto je krásne a Tvojmu manželovi dodatočne všetko naj k narodeninám! :-) Veľmi pekne si to pripravila a aj výbornú tortičku napiekla, verím že sa potešil :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...torta vypadá úúúžasne:) a s tým stolom si to vyriešila výborne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. podobnu kardamonovu torticku som robila aj ja, bola fantasticka,aj ked na mna toho kardamonu bolo uz prilis a pritom je to dokonala vonavka... hmmm, ochunala by som tuto tvoju :)))
    inac tie alternativne vazicky su bombovy napad,ale presne to iste by podla mna povedal aj mne moj muz,takze to je prirodzene, treba to ignorovat a venovat pozornost svojej fantazii.. radsej :D
    prajem ti krasne kreativne dni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivetka,díky za manžela, potešil, čo mu zostávalo :))).
    Ajka, díky. Niekedy to ide, niekedy nie :))).
    Marysity, tak, tak, ako píšeš, s kardamónom opatrne, tak ako asi so všetkými koreninami, niekomu stačí málo, niekto znesie viac. Zdar všetkým kreativcom!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…