Preskočiť na hlavný obsah

Zemiaky so špenátom


Prázdniny sú tu a moje 15 ročné dieťa čakajúce na denno denné obedové menu, dúfam, že ako vždy, mu postačí aj prázdninová improvizácia. Ale začiatok je tu, mama je pri sile, takže na dnes budú:


Zemiaky so špenátom
                  Apetit 7/2012

Čo potrebujeme:

850 g  zemiakov
300 ml šľahačkovej smotany - mala som 200 ml - pridala som 100 ml mlieka
1 strúčik cesnaku
2 byľky rozmarínu alebo tymiánu
250 g listového špenátu - alebo mrazeného --- pozor ten poriadne vyšmýkať
štipka nastrúhaného muškátového orieška
maslo na vymazanie pekáčika
25 g nastúhaného syra
soľ a čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 °C. Smotanu, cesnak a bylinky dáme do hrnca a varíme. Stiahneme z ohňa tesne pred zovretím, pridáme soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a necháme stáť.
Listy špenátu prelejte v cedníku vriacou vodou. Vymačkajte všetku vodu a môžte ho ešte na hrubo prekrájať. Ja som použila mrazený, ktorý sa rozmrazil v týchto trópoch cestou z obchodu. Tiež som ho dala do cedníka a ešte v rukách vyžmýkala. Pekáčik vymažeme maslom a navrstvíme prvú polovicu nakrájaných  zemiakov na 3 mm  plátky. Osolíme, okoreníme. Potom na ne dáme špenát a prikryjeme zvyšnými zemiakmi.  Túto vrstvu taktiež osolíme a dokoreníme. Zo smotany najlepšie precedením odoberieme cesnak a bylinky. Potom ňou prelejeme zemiaky. Navrch dáme nastrúhaný syr a pečieme  45 - 55 minút, pokiaľ zemiaky nezmäknú a vrch bude pekne zlatistý.

Komentáre

  1. Toto vyzerá mňam, niekedy si spravím :-) Vďaka za tip!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj,tak to vypadá velice lákavě ,určitě někdy připravím.Děkuji za inspiraci.Přeji hezké ikdyž horké dny.Libuše

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nejlepší...brambory a špenát..to nikdy neomrzí:-))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…