Preskočiť na hlavný obsah

Sama doma

a takto to dopadne :).

Z pohankovej hladkej múky som piekla po prvýkrát, išlo to bez problémov, akurát sa mi žiadalo  v plnke trochu viac cukru, väčšinou z receptov cukor uberám, tu by som trochu pridala.


PPOHANKOVÁ TORTA
inšpirácia FOOD 7/2012

na cesto: 4 stredne veľké vajcia
80 g hnedého cukru
70 g hladkej pohankovej múky
70 g škrobovej múky (maizeny)
2 zarovnané ČL prášku do pečiva
tuka na vymazanie formy

na náplň:  250 g čučoriedok
250 g mascarpone
350 g plnotučného tvarohu
3 PL mlieka
2 PL likéru (amaretto)
3 PL nastrúhaných mandlí - nemala som, nedala

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vajcia vyšľaháme do peny so 70 g cukru. 10 g si necháme do plnky.
 Prisypeme múku, presiatu so škrobom a práškom do pečiva. Tukom vymažeme  tortovú formu o priemere 24 cm. Naplníme cestom a pečieme cca 30 minút. Necháme vychladnúť.
Čučoriedky opláchneme. Zmiešame mascarpone s tvarohom, so zbytkom cukru, mliekom, likérom a 150 g čučoriedok. Korpus vyberieme z formy a rozrežeme raz alebo na dvakrát. Spájame s tvarohovým krémom, povrch natrieme taktiež, posypeme mletými mandľami a čučoriedkami. 
PS: Odporúčam natrieť jednotlivé pláty upečeného cesta ešte obľúbeným džemom, najlepšie čučoriedkovým a potom natrieť tvarohovým krémom, torta bude šťavnatejšia.

PS2: Týmto pozdravujem moje deti, jedno do Bratislavy a druhé táborujúce v Kysaku!

Komentáre

  1. Naprosto skvěle vypadá! Musel i úžasně chutnat:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nejen, že na pohled vypadá pěkně,ale podle seznamu ingrediencí to bude mňamka, zkusím ho upéct příteli k narozeninám, jen musím sehnat ty borůvky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...a mohlo to dopadnout snad ještě lépe??! Krása:o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Janina, torta bola fajn, ale ako som písala, bola trochu suchšia, takže určite tam treba dať ten džem.
    Jana, tak nech sa ti vydarí, tie ingrediencie to istia, nie je čo pokaziť :).
    Jana koh., :)))ojojoj asi áno :). Pekný deň, dievčatá!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. úžasne vyzerá a určite aj výborne chutila :-) Pekný dník aj Tebe! :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…