piatok, 20. júla 2012

Cibuľovo - syrový quiche

Quiche (kiše) mám rada, človek pri nich môže zúžitkovať všetko, čo má doma v chladničke. Základ sa nemení a  ten je následovný:

280 g hladkej múky + na poprášenie
165 g studeného masla, nakrájaného na kocky
cca 8 PL studenej vody

Plnka:
500 g malých cibulí, nakrájajte na tenké polkolečka
2 veľké vajcia
250 ml šľahačkovej smotany
150 g čedaru, nahrubo nastrúhaného
soľ, čierne korenie 
Postup: 1. Múku, 140 g masla,1/4 lyžičky soli a cca 8 PL studenej vody spracujeme. Najlepšie za pomoci mixéra, lebo to trvá približne 2 minúty. Vypracované cesto dáme do sáčku a dáme ho schladiť na 30 minút do chladničky.
2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako 25cm koláčová forma. Pomocou válčeka ho preneste do formy a poriadne zatlačte k okrajom, aby vznikla miska. 20 minút dajte schladiť.
3. Rúru zahrejte na 200 °C. Na masle, ktoré nám zvýšilo, popražte cca 20 minút cibuľu, pokiaľ neskaramelizuje. Stiahnite z ohňa. Dno cesta zľahka prepichajte vidličkou, vyložte papierom na pečenie a zaťažte fazuľami. Pečte 20 min, odoberte papier aj fazule a pokračujte 5-10minút, aby cesto zhnedlo.
4. V miske prešľahajte vajcia, smotanu, cibuľu, polovicu syra, osoľte a opeprite. Náplň dajte do cesta, posypte zbytkom syra a pečte ešte približne 20-25 minút. Koláč je upečený, keď do stredu zapichnutý nôž vyjde čistý.

10 komentárov:

  1. Dobrá kombinácia, cibuľový quiche som ešte nerobila. Ja si to cesto ešte viac zjednodušujem, používam kúpené vyvaľkané lístkové :) A namiesto šľahačkovej smotany creme fraiche :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katka, aj ja si to niekedy zľahčujem lístkovým cestom, keď sa ponáhľam a namiesto šľahačkovej dávam kyslú, ale to už je iný recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, aj ja zvyknem quiche zneužívať na vypratanie kuchyne :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mňaaam, tiež musím nejaký ukuchtiť, si ma inšpirovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Ivanka, chcela som Ti napísať k tomu bryndzovému koláču, komentárik, vydaril sa ti krásne ale vidím ho len na informačnom paneli a keď som tam klikla, tak mi vypísalo...Ľutujeme, stránka, ktorú ste hľadali v tomto blogu, neexistuje....si ho vymazala?...kľúdne si si ho mohla nechať aj na svojom blogu a tiež aj Tebe, prajem krásny víkend! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivanči, určite to dobre chuti,ale tá dekorácia to zlepšuje. Obal predáva, takže vidím nevyužitý talent.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Yvett,prepáč,že reagujem až teraz. Bola som na dovolenke a nestíhala som sa na to pozrieť. Presne ako píšeš, nejak to tam zblblo, tak ako obyčajne som vložila príspevok, aj tam pár sekúnd bol a potom zmizol. Tak sa na to idem pozrieť teraz, uvidím ako sa mi to podarí doriešiť.
    Daduš,díky,díky :))).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, to je ok a ďakujem za odpoveď :-)

      Odstrániť