Preskočiť na hlavný obsah

Cibuľovo - syrový quiche

Quiche (kiše) mám rada, človek pri nich môže zúžitkovať všetko, čo má doma v chladničke. Základ sa nemení a  ten je následovný:

280 g hladkej múky + na poprášenie
165 g studeného masla, nakrájaného na kocky
cca 8 PL studenej vody

Plnka:
500 g malých cibulí, nakrájajte na tenké polkolečka
2 veľké vajcia
250 ml šľahačkovej smotany
150 g čedaru, nahrubo nastrúhaného
soľ, čierne korenie 
Postup: 1. Múku, 140 g masla,1/4 lyžičky soli a cca 8 PL studenej vody spracujeme. Najlepšie za pomoci mixéra, lebo to trvá približne 2 minúty. Vypracované cesto dáme do sáčku a dáme ho schladiť na 30 minút do chladničky.
2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako 25cm koláčová forma. Pomocou válčeka ho preneste do formy a poriadne zatlačte k okrajom, aby vznikla miska. 20 minút dajte schladiť.
3. Rúru zahrejte na 200 °C. Na masle, ktoré nám zvýšilo, popražte cca 20 minút cibuľu, pokiaľ neskaramelizuje. Stiahnite z ohňa. Dno cesta zľahka prepichajte vidličkou, vyložte papierom na pečenie a zaťažte fazuľami. Pečte 20 min, odoberte papier aj fazule a pokračujte 5-10minút, aby cesto zhnedlo.
4. V miske prešľahajte vajcia, smotanu, cibuľu, polovicu syra, osoľte a opeprite. Náplň dajte do cesta, posypte zbytkom syra a pečte ešte približne 20-25 minút. Koláč je upečený, keď do stredu zapichnutý nôž vyjde čistý.

Komentáre

  1. Dobrá kombinácia, cibuľový quiche som ešte nerobila. Ja si to cesto ešte viac zjednodušujem, používam kúpené vyvaľkané lístkové :) A namiesto šľahačkovej smotany creme fraiche :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katka, aj ja si to niekedy zľahčujem lístkovým cestom, keď sa ponáhľam a namiesto šľahačkovej dávam kyslú, ale to už je iný recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, aj ja zvyknem quiche zneužívať na vypratanie kuchyne :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mňaaam, tiež musím nejaký ukuchtiť, si ma inšpirovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Ivanka, chcela som Ti napísať k tomu bryndzovému koláču, komentárik, vydaril sa ti krásne ale vidím ho len na informačnom paneli a keď som tam klikla, tak mi vypísalo...Ľutujeme, stránka, ktorú ste hľadali v tomto blogu, neexistuje....si ho vymazala?...kľúdne si si ho mohla nechať aj na svojom blogu a tiež aj Tebe, prajem krásny víkend! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivanči, určite to dobre chuti,ale tá dekorácia to zlepšuje. Obal predáva, takže vidím nevyužitý talent.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Yvett,prepáč,že reagujem až teraz. Bola som na dovolenke a nestíhala som sa na to pozrieť. Presne ako píšeš, nejak to tam zblblo, tak ako obyčajne som vložila príspevok, aj tam pár sekúnd bol a potom zmizol. Tak sa na to idem pozrieť teraz, uvidím ako sa mi to podarí doriešiť.
    Daduš,díky,díky :))).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, to je ok a ďakujem za odpoveď :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…