Preskočiť na hlavný obsah

Cibuľovo - syrový quiche

Quiche (kiše) mám rada, človek pri nich môže zúžitkovať všetko, čo má doma v chladničke. Základ sa nemení a  ten je následovný:

280 g hladkej múky + na poprášenie
165 g studeného masla, nakrájaného na kocky
cca 8 PL studenej vody

Plnka:
500 g malých cibulí, nakrájajte na tenké polkolečka
2 veľké vajcia
250 ml šľahačkovej smotany
150 g čedaru, nahrubo nastrúhaného
soľ, čierne korenie 
Postup: 1. Múku, 140 g masla,1/4 lyžičky soli a cca 8 PL studenej vody spracujeme. Najlepšie za pomoci mixéra, lebo to trvá približne 2 minúty. Vypracované cesto dáme do sáčku a dáme ho schladiť na 30 minút do chladničky.
2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako 25cm koláčová forma. Pomocou válčeka ho preneste do formy a poriadne zatlačte k okrajom, aby vznikla miska. 20 minút dajte schladiť.
3. Rúru zahrejte na 200 °C. Na masle, ktoré nám zvýšilo, popražte cca 20 minút cibuľu, pokiaľ neskaramelizuje. Stiahnite z ohňa. Dno cesta zľahka prepichajte vidličkou, vyložte papierom na pečenie a zaťažte fazuľami. Pečte 20 min, odoberte papier aj fazule a pokračujte 5-10minút, aby cesto zhnedlo.
4. V miske prešľahajte vajcia, smotanu, cibuľu, polovicu syra, osoľte a opeprite. Náplň dajte do cesta, posypte zbytkom syra a pečte ešte približne 20-25 minút. Koláč je upečený, keď do stredu zapichnutý nôž vyjde čistý.

Komentáre

  1. Dobrá kombinácia, cibuľový quiche som ešte nerobila. Ja si to cesto ešte viac zjednodušujem, používam kúpené vyvaľkané lístkové :) A namiesto šľahačkovej smotany creme fraiche :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katka, aj ja si to niekedy zľahčujem lístkovým cestom, keď sa ponáhľam a namiesto šľahačkovej dávam kyslú, ale to už je iný recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, aj ja zvyknem quiche zneužívať na vypratanie kuchyne :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mňaaam, tiež musím nejaký ukuchtiť, si ma inšpirovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Ivanka, chcela som Ti napísať k tomu bryndzovému koláču, komentárik, vydaril sa ti krásne ale vidím ho len na informačnom paneli a keď som tam klikla, tak mi vypísalo...Ľutujeme, stránka, ktorú ste hľadali v tomto blogu, neexistuje....si ho vymazala?...kľúdne si si ho mohla nechať aj na svojom blogu a tiež aj Tebe, prajem krásny víkend! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivanči, určite to dobre chuti,ale tá dekorácia to zlepšuje. Obal predáva, takže vidím nevyužitý talent.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Yvett,prepáč,že reagujem až teraz. Bola som na dovolenke a nestíhala som sa na to pozrieť. Presne ako píšeš, nejak to tam zblblo, tak ako obyčajne som vložila príspevok, aj tam pár sekúnd bol a potom zmizol. Tak sa na to idem pozrieť teraz, uvidím ako sa mi to podarí doriešiť.
    Daduš,díky,díky :))).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, to je ok a ďakujem za odpoveď :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…