Preskočiť na hlavný obsah

Vaječný koktejl

Keď je vonku takto ....... a včera večer bolo,

Požičané z pinterestu
jednu z mnohých vecí, ktoré môžete urobiť, je pripraviť si tento VAJEČNÝ KOKTEJL (EGGNOG) s kvapkou alkoholu, alebo bez. Je to obdoba tradičného  vaječného likéru, ktorý sa robí so salkom, tu kondenzované mlieko nedávame, takže je to trochu odľahčená verzia klasiky vianočného likéru.

Príprava je jednoduchá, recept je na 6-8 malých šálok, ja som robila 1/2 dávku.  Takže čo potrebujeme:

                                                       VAJEČNÝ  KOKTEJL
                                     (inšpirácia z www.williams-sonoma.com)


                 2 šálky mlieka
                 6 žĺtok
                 1 šálku cukru -bieleho kryštálového
                 alkohol podľa chuti - brandy,rum,whisky...

Do hrnca s ťažkým dnom (ja som použila kašičkovar) nalejeme 1 šálku mlieka, 6 žĺtkov, 1 šálku cukru - miešame metličkou a varíme do zhustnutia cca 8-10 minút. Odstavíme a potom prilejeme ďalšiu šálku mlieka. Ak sa rozhodnete pre alkoholický koktejl, teraz ho pridajte podľa chuti.  Môžeme dať vychladnúť, ale nám to chutilo takéto teplé. Je dobré ešte tento vaječný koktejl presitkovať, aby sme predišli hrudkám, ale nie je to nutné.  Môžeme podávať s kopčekom šľahačky, to nie je nevyhnutné, ale určite nápoj nezabudnite posypať škoricou, alebo nastrúhaným muškátovým orieškom. 

Komentáre

  1. Vy mi snad čtete myšlenky! Advent a ajrkoňak a naše dcery, pak nepřekročitelná linie a manžel a naši synové: Jak takovej tlamolep můžete pít?! Můžeme, jednou do roka MOOOC rády :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Biba, tieto dni si treba spríjemňovať :), aj ostatné.
    Peťka, raz do roka :)- no aj na veľkonočné sviatky to nie je zlé.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!