Preskočiť na hlavný obsah

Raz

 do roka musíme takto zhrešiť.  Táto pusinkovo jahodová dobrota si to zaslúži. Myslím že poteší aj zajtra,  sladkozaložených oteckov.
Recept mám z http://www.apetitonline.cz/recepty/7257-eton-mess.html

                                                    ETON MESS
  3   bielka
175 g kryštálový cukor - ja som nemala, ide to aj z práškového
500 g čerstvých jahôd
570 ml šľahačkovej smotany, ja som použila 250 ml-stačilo
  1 ČL práškového cukru

1. Najprv si upečieme pusinky. Bielky vyšľaháme do tuha a po lyžiciach zašľahávame cukor. Zo snehu urobíme lyžicou "hromádky", na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 140 °C  cca 1 hodinu.
2. Polovicu jahôd rozmixujeme spolu s práškovým cukrom (ja som použila vanilkový) na pyré, v recepte ho kážu prepasírovať, čo sa mi zdalo zbytočné. Pusinky rozlámajte na 2 cm kúsky a dajte do väčšej misky, pridajte nakrájané zostávajúce jahody a vyšľahanú šľahačku. Jemne premiešajte. Podávame v pohároch.




Komentáre

  1. Mňam, škoda, že už jsme jahody snědli, bude potřeba další várka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, tady bych zhřešila taky:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ilonka, Ajka odporúčam zhrešiť ihneď, :) teda v čase keď jahody majú chuť jahôd.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.