Preskočiť na hlavný obsah

Raz

 do roka musíme takto zhrešiť.  Táto pusinkovo jahodová dobrota si to zaslúži. Myslím že poteší aj zajtra,  sladkozaložených oteckov.
Recept mám z http://www.apetitonline.cz/recepty/7257-eton-mess.html

                                                    ETON MESS
  3   bielka
175 g kryštálový cukor - ja som nemala, ide to aj z práškového
500 g čerstvých jahôd
570 ml šľahačkovej smotany, ja som použila 250 ml-stačilo
  1 ČL práškového cukru

1. Najprv si upečieme pusinky. Bielky vyšľaháme do tuha a po lyžiciach zašľahávame cukor. Zo snehu urobíme lyžicou "hromádky", na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 140 °C  cca 1 hodinu.
2. Polovicu jahôd rozmixujeme spolu s práškovým cukrom (ja som použila vanilkový) na pyré, v recepte ho kážu prepasírovať, čo sa mi zdalo zbytočné. Pusinky rozlámajte na 2 cm kúsky a dajte do väčšej misky, pridajte nakrájané zostávajúce jahody a vyšľahanú šľahačku. Jemne premiešajte. Podávame v pohároch.




Komentáre

  1. Mňam, škoda, že už jsme jahody snědli, bude potřeba další várka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, tady bych zhřešila taky:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ilonka, Ajka odporúčam zhrešiť ihneď, :) teda v čase keď jahody majú chuť jahôd.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DO PLAVIEK! - v kinách od 1. novembra

Keď som písala, že skoro všetko ofrfľávam, pri  tuhej analýze prečo?!, som sa dozvedela, že je to viac-menej "normálna " reakcia ženy na jej hormonálne zmeny, ktoré nás  "postihujú" okolo päťdesiatky :). Presťahovaním do domu, jeho rekonštrukciou, prenášaním vecí, nekonečným rozhodovaním kde budú zástrčky, aké kachličky vyberieme, mrzutostí s robotníkmi ......  je to asi aj normálna reakcia na to, že mi chýba čas na obyčajné veci, ktoré v mojom živote tak potrebujem.
Jednou z nich je aj návšteva kina a na tento film sa teším.

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…