Preskočiť na hlavný obsah

Pome e FRAPPE


tak tak nejako sa voláme s mužom na ľadovú kávu FRAPPE. (Píšem ako počujem :). Rozpálené londýnske ulice som prežila aj vďaka nej. Rýchle reťazce- predajne kávy - ber a utekaj, sa s jej prípravou veľmi  nenatrápili a do kávy vám vhodili pár kociek ľadu.
My sa pokúsime o trochu sofistikovanejší grécky spôsob, taký, pri ktorom spomalíme, nikam neutekáme a grécky oddychujeme.

                                                               FRAPPE
                                                    pre 1 osobu
                             
                                             2 ČL instantnej kávy
                                             1 ČL cukru -inak kávu nesladím, tu sa mi žiada                                                              5 kociek ľadu + 1 ČL ľadovej vody   
                                             ak máte radi v káve mlieko, smotanu - pridať podľa chuti                                                ľadová voda - na finálne dokončenie 


Do šejkra ( ak ho nemáme, dá sa nahradiť uzavretým pohárom, dokonca vraj aj pohárom na zaváranie) dáme 2 ČL instantnej kávy, podľa chuti cukru, ja som dala 1 ČL, 5 kociek ľadu + 1 ČL vody.Pohár uzavrieme a pretrepávame min. 30 sekúnd, pokiaľ sa nám nevytvorí pena. Potom túto vyšejkrovanú penu prelejeme do vysokého pohára. Prilejeme podľa potreby ľadovú vodu. Ak máme radi v káve mlieko alebo smotanu, pridáme podľa chuti. 

                                             namiesto šejkra dobre poslúži pohár s viečkom

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.