Preskočiť na hlavný obsah

Trochu severu v kuchyni

 Dosť často si spomínam na dovolenkové raňajkové orgie v podobe lososového hodovania. Keď som v piatok v predajni zbadala chladeného lososa, tušiac, že  portugalské  repete-raňajky sú v horizonte niekoľkých rokov v nedohľadne,  potešila ma aspoň perspektíva blížiacich sa víkendových raňajok.
         
                                                                       GRAVLAX
                                                                  recept z Marianne Venkov & styl

- recept je na 1 kg filet čerstvého lososa - ja som použila 400 g kúsok,
   všetky mierky som prerátala,
- 2 hrste soli
- 2 hrste kryštálového cukru- ja som použila hnedý
- zväzok kôpru
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL medu- nabudúce dám menej, tak najprv skúste menej a podľa chuti pridajte,
- 6 PL olivového oleja

1. Lososa zbavte kože a pinzetou vytiahnite prípadné kostičky. Umyte ho a dôkladne vysušte. Vložte ho do pekáčika - nádobky a z obidvoch strán ho obalte v zmesi soli, cukru a nasekaného kôpru. Rybu zakryte potravinárskou fóliou, zaťažte čímkoľvek - ja som použila menší kastrólik naplnený vodou. Dajte do chladničky. Losos začne vypúšťať tekutinu, tu postupne odlievajte - ja som to nerobila a nič sa nestalo.
2. Po 24 hodinách filet umyjte, obalte nasekaným kôprom a ostrým, naozaj ostrým ( čo nemám ) nakrájajte na čo najtenšie plátky. Tie potom ukladajte na tanier - napr. aj do tvaru špirály, keď sa podarí a zalejte dressingom, ktorý si pripravíme ušľahaním horčice, medu -radšej menej a olivového oleja. 






Komentáre

  1. Pokukovala som po tomto receptíku v spomínanom časopise, ale ešte som sa k nemu nedostala. Momentálne sa snažím spracovať veci z mrazáku, bo sa blíži čas na domácu hydinu.
    Som však rada, že je recept vyskúšaný a odobrený :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Shira, dobre robíš s tým mrazákom. Ja som v tom taká neporiadna :). S tou domácou hydinou ti závidím, ja nemám žiaden zdroj.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.