Preskočiť na hlavný obsah

Makovo slivkový na stredu


Požiadavka na stredajší koláč bola, hlavne aby v ňom bol mak. Takže prelistovala som si zopár receptov, s vedomím nadbytku slivák v chladničke a teda ich  nutného zakomponovania do receptu, vznikol  tento voňavý koláč.

Makovo slivkový koláč
..................................................
180 g hladkej múky
100 ml mlieka, alebo smotany na šľahanie
2 vajcia
130 g hnedého cukru
1/2 bal. prášku na pečenie
mak cca 200 g namletého
slivky + cukor podľa chuti a sladkosti sliviek
na posýpku: 60 g masla
120 g polohrubej múky
60 g hnedého cukru
štipka škorice

1. Mlieko (smotanu) + cukor + vajcia vymiešame.  Pridáme múku a nakoniec prášok na pečenie. (ja som pridala aj 1/2 lyžičky tekvicového korenia, ale nie je to nutné)
2. Namletý mak podľa chuti ochutíme cukrom, môžeme pridať aj vanilkový. Trochu ho povaríme s mliekom (ide to aj s vodou), dáme vychladnúť a zmiešame s očistenými, odkôstkovanými slivkami. Pridáme štipku škorice. 
3. Vymažeme si formu s priemerom cca 28 cm, vysypeme hrubou múkou. Vylejeme cesto, na cesto poukladáme zmes maku a sliviek a nakoniec dáme posýpku, ktorú si urobíme klasicky z hore uvedených surovín. Pečieme na 190 °C približne 40 - 50 minút.




Komentáre

  1. hmm,vyzera uzasne :) tiez som o podobnom uvazovala, ale nemame slivky :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, uz nie je, tak nabudúce :).
    Marysity, ešte ze mám sestru, ktorá tento rok mala na záhrade peknú úrodu sliviek, bolo aj na pár flasticiek slivkoveho lekvaru.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...