Preskočiť na hlavný obsah

Vône

  jesene, čo sa týka kulinárie,  sú pre mňa škoricové, zázvorové, melasové ........

           Ak ich chcete mať skoncentrované tak ako ja, vyrobte si  svoj mix korenia, ktorý budete mať po ruke vždy keď sa vám zachce trochu jesennej nálady trebárz aj ku káve, ako zmes korenia do koláča so slivkami a jablkami, alebo ak si dáte námahu a ušijete vrecúško z bavlny a vyplníte ho zmesou, budete mať voňavú voňku do bielizníka a ako tvrdí vševediaci internet, aj  s ochranou pred moľami.
Príprava je blesková, väčšiu námahu mi urobilo pozháňať namletý muškátový oriešok :).

                                  Jesenné korenie alebo aj Pumpkin pie spice
                                                                   inšpirácia z internetu

4 PL mletej škorice
4 ČL namletého muškátového orieška
4 ČL namletého sušeného zázvoru
3 ČL  namletého nového korenia
ja som pridala aj 3 ČL namletého klinčeka

Všetky koreniny spolu dôkladne zmiešajte a skladujte vo vzduchotesnej nádobke.

Komentáre

  1. Krásnou vůni koření cítím až sem. Miluji hlavně skořici... Máš tu moc pěkné fotečky a super receptíky. Měj se hezky Anny

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmmm, tak to vypadá skvěle...krásný den plný vůní...Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anny, ďakujem, pochvala vždy poteší :), prajem aj tebe krásne dni.
    Věrka, ďakujem, aj tebe krásne voňavé, jesenné dni!
    Ajka, to som rada, tá vôňa stojí za to :), tak si to užívajme!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…