Preskočiť na hlavný obsah

Zaklopem

Uf. Je tu opäť začiatok školského roka. A ja po prvý krát  nevstávam s mantrou všetkých dys- mám  : "Dúfam, že mu to tam tento rok naskočí", že to tam nejak všetko preklikne a že učenie nebude len mučenie, že si konečne môj syn s diagnózou dysortografia začne zapisovať učivo, úlohy, prestane vyrušovať seba aj spolužiakov a tým vytáčať učiteľov do vývrtky, že v diktáte bude mať menej červeného  ...
 Že to pominie (teda nie úplne), ma presviedčala odborná literatúra a  špeciálna pedagogička môjho druhorodeného tvrdením, že vlastní kedysi rovnako správajúceho  sa syna, ktorý to už má všetko zdárne za sebou a ktorý momentálne  úspešne študuje VŠ.  Trvalo to 9 a 1/2 roka. "Naskočenie" neprebehlo vyspaním sa do jedného ružového školského rána, bol to taký vývoj.  Prvé povzbudenie sa konalo vítaním ma triednou učiteľkou na predposlednom rodičovskom združení   s úsmevom a víťazným gestom, hodným vysokohorského športovca, po zdolaní osemtisícovky. Jej slová zneli ako rajská hudba a zneli takto: " Pani, pani P.......á, Jakub sa nám začal učiť!", myslím, že v diaľke som naozaj počula  fanfáry.  Nie, že by si začal zapisovať každú úlohu, červené more tiež úplne nezmizlo, ale vyrušuje už len pekné spolužiačky a  čo je najdôležitejšie,  začal sa učiť tak nejak pre seba.
  (počujete to  3 x zaklopanie)
 
ilustrácia: Katarína Ilkovičová
                 Milé mamky, myslím na vás, nevzdávajte sa , buďte trpezlivé - na ostatné deti v rodine, nepotrebujúce niekoľkohodinové doúčanie,  na životného partnera a tiež v neposlednom rade na  seba a raz to bude určite dobré, pekný štart do nového školského roka !
       

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…