Preskočiť na hlavný obsah

Zaklopem

Uf. Je tu opäť začiatok školského roka. A ja po prvý krát  nevstávam s mantrou všetkých dys- mám  : "Dúfam, že mu to tam tento rok naskočí", že to tam nejak všetko preklikne a že učenie nebude len mučenie, že si konečne môj syn s diagnózou dysortografia začne zapisovať učivo, úlohy, prestane vyrušovať seba aj spolužiakov a tým vytáčať učiteľov do vývrtky, že v diktáte bude mať menej červeného  ...
 Že to pominie (teda nie úplne), ma presviedčala odborná literatúra a  špeciálna pedagogička môjho druhorodeného tvrdením, že vlastní kedysi rovnako správajúceho  sa syna, ktorý to už má všetko zdárne za sebou a ktorý momentálne  úspešne študuje VŠ.  Trvalo to 9 a 1/2 roka. "Naskočenie" neprebehlo vyspaním sa do jedného ružového školského rána, bol to taký vývoj.  Prvé povzbudenie sa konalo vítaním ma triednou učiteľkou na predposlednom rodičovskom združení   s úsmevom a víťazným gestom, hodným vysokohorského športovca, po zdolaní osemtisícovky. Jej slová zneli ako rajská hudba a zneli takto: " Pani, pani P.......á, Jakub sa nám začal učiť!", myslím, že v diaľke som naozaj počula  fanfáry.  Nie, že by si začal zapisovať každú úlohu, červené more tiež úplne nezmizlo, ale vyrušuje už len pekné spolužiačky a  čo je najdôležitejšie,  začal sa učiť tak nejak pre seba.
  (počujete to  3 x zaklopanie)
 
ilustrácia: Katarína Ilkovičová
                 Milé mamky, myslím na vás, nevzdávajte sa , buďte trpezlivé - na ostatné deti v rodine, nepotrebujúce niekoľkohodinové doúčanie,  na životného partnera a tiež v neposlednom rade na  seba a raz to bude určite dobré, pekný štart do nového školského roka !
       

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…