Preskočiť na hlavný obsah

Bu - Bu - Bu


Sacherovú tortu som upiekla na včerajší večerný babinec. Na pamiatku toho, že sme sa kedysi stretávali s hulákajúcimi a večne pobehujúcimi deťmi, som ju vyzdobila trošku infantilne, aktuálne-halloweenskymi čokoládkami. Lebo čokolády nikdy nie je dosť, povedzme si :). 

PS: Dúfam, že sa E.Sacher neobracia v hrobe!


Sacherova torta
recept z Gurmetu 11/2015

Na korpus: 180 g horkej čokolády
                125 g masla izbovej teploty
125 g práškového cukru
6 vajec
100 g kryštálového cukru
125 g hladkej múky
štipka soli, 1 ČL vanilkového extraktu

Na marhuľovú glazúru:
400 g marhuľového džemu
30 ml rumu

Na polevu: 
125 g vody
250 g kryštálového cukru
250 g horkej čokolády

1. Sporák si zapneme na 190°C a dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom a posypeme hrubou múkou.
2. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok, bielka spolu s lyžicou cukru šľaháme. Ak ich máme skoro vyšľahané dosypávame postupne všetok kryštálový cukor. Až do úplného pevného snehu.
3. Do čistej nádoby dáme maslo + práškový cukor a vyšľaháme do svetlého krému. Potom zašľahávajme po jednom  žĺtku. Vznikne nadýchaná pena, do ktorej postupne zašľahávame vychladnutú čokoládu. 
4. Do pripravenej čokoládovej peny vmiešame polovicu múky so štipkou soli a polovicu ušľahaných bielok, potom opäť múku a nakoniec zbytok snehu. Do tortovej formy vylejeme cesto a pečieme 35 - 40 minút.
5. Upečený korpus na povrchu popraská, čo je v poriadku. Vyberieme ho z formy a necháme ho úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme marhuľovú plnku. Rozmiešame džem s rumom a 5 minút povaríme. Džem nám trochu zhustne. Môžeme ho prepasírovať cez sítko. Mne to príde zbytočné.
6. Vychladnutý korpus otočíme hore nohami, aby vrch torty tvorila rovná ploch, rozrežeme ju na polovicu a potrieme polovicou marhuľovej glazúry. Položíme naň druhú časť a potrieme vršok aj boky druhou polovicou glazúry.
7. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu. Zvaríme cukor na tzv. nitku. Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor a varíme 5-7 minút, cukrová tekutina by mala stekať v tenkom hustom pramienku. POZOR! Ja som musela pridávať prevarenú vodu, lebo asi sa mi podarilo zvariť cukrovú vodu trochu viac ako bolo treba. Takže nič sa nedeje, len sa s tým treba trochu pohrať.  Takže do do horúceho rozvaru nasypeme nasekanú čokoládu, rozmiešame a ihneď polejeme tortu.
8. Necháme uležať v chlade najlepšie cez noc. Podávame so šľahačkou.


Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!