Preskočiť na hlavný obsah

Keď je vonku


krásne jesenne, v prírode to hrá tými zlatisto oranžovo všelijakými farbami, dostanem chuť na tento koláč. Alebo tomu podobný. Podmienkou je, že tam musí byť melasa.

                                    Oslavovaný perník
                                                                                     s melasou

1/2 pohára oleja
1/2 pohára hnedého cukru
2 poháre hladkej múky
po 1 ČL: mletého zázvoru, škorice, muškátového orieška, klinčeka- tu odporúčam dať korenie podľa
svojej chuti  
štipka soli 
1 vajce
2 PL tmavej melasy
1 pohár cmaru 
1 ČL jedlej sódy

Plnka:
250 ml šľahačkovej smotany
250 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti

1 Rúru si zapneme na 180°C. Formu o rozmeroch 20x20 cm si vymažeme, alebo použijeme papier na pečenie. Formu môžete použiť aj o väčších rozmeroch,  koláč sa mi zdal zbytočne vysoký. 
2. Vajce vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista. Pridáme koreniny podľa chuti, olej, melasu, cmar. Nakoniec múku a jedlú sódu. Premiešame do hladkej hmoty.
3. Vylejeme do pripravenej formy a pečieme 35-45 minút. 
4.  Na vychladnutý koláč, ak máme chuť si môžeme urobiť plnku, ale v pohode sa môže zjesť aj takto. Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu, pridáme práškový cukor podľa chuti a zamiešame mascarpone do hladkej hmoty. Na väčší plech bude tejto plnky akurát, mne trochu zvýšilo. 





 A potom povinná prechádzka .....


Komentáre

  1. Ivka, krásne 👏 👍
    Okrem fotiek a koláča sa mi páči aj psík ;-)
    Prajem Ti krásne dni

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka ďakujem. Koláč jednoduchý, rýchly raz do roka takto v jeseni ho musím upiecť. A Zorka to je naša radosť. Všetci v rodine sa pýtame, ako sme mohli bez nej byť?! Aj Tebe pekné dni.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...