krásne jesenne, v prírode to hrá tými zlatisto oranžovo všelijakými farbami, dostanem chuť na tento koláč. Alebo tomu podobný. Podmienkou je, že tam musí byť melasa.
Oslavovaný perník
s melasou
1/2 pohára oleja
1/2 pohára hnedého cukru
2 poháre hladkej múky
po 1 ČL: mletého zázvoru, škorice, muškátového orieška, klinčeka- tu odporúčam dať korenie podľa
svojej chuti
štipka soli
1 vajce
2 PL tmavej melasy
1 pohár cmaru
1 ČL jedlej sódy
Plnka:
250 ml šľahačkovej smotany
250 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti
1 Rúru si zapneme na 180°C. Formu o rozmeroch 20x20 cm si vymažeme, alebo použijeme papier na pečenie. Formu môžete použiť aj o väčších rozmeroch, koláč sa mi zdal zbytočne vysoký.
2. Vajce vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista. Pridáme koreniny podľa chuti, olej, melasu, cmar. Nakoniec múku a jedlú sódu. Premiešame do hladkej hmoty.
3. Vylejeme do pripravenej formy a pečieme 35-45 minút.
4. Na vychladnutý koláč, ak máme chuť si môžeme urobiť plnku, ale v pohode sa môže zjesť aj takto. Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu, pridáme práškový cukor podľa chuti a zamiešame mascarpone do hladkej hmoty. Na väčší plech bude tejto plnky akurát, mne trochu zvýšilo.
A potom povinná prechádzka .....
Ivka, krásne 👏 👍
OdpovedaťOdstrániťOkrem fotiek a koláča sa mi páči aj psík ;-)
Prajem Ti krásne dni
Ivka ďakujem. Koláč jednoduchý, rýchly raz do roka takto v jeseni ho musím upiecť. A Zorka to je naša radosť. Všetci v rodine sa pýtame, ako sme mohli bez nej byť?! Aj Tebe pekné dni.
OdpovedaťOdstrániť