Preskočiť na hlavný obsah

Balzam na dušu


je potrebný. Pre niekoho je to slepačia polievka - mňam, tú mám tiež rada, ale ja som dnes uvarila Kukuričnú. Objavila som ju niekedy pred 10.rokmi u Marthy Stewart. Robievam ju zvyčajne z čerstvej kukurice, keď vrcholí sezóna - teda v septembri a farbu má takú optimistickú žlto-oranžovú, ale dá sa pripraviť aj z mrazenej, prípadne sterilizovanej.


Teda ak potrebujete pohladiť dušu, tu je recept:


5 /aj viac/ šúľkov-klasov kukurice /po sezóne je dobrá aj konzerva, mrazená.../
zeleninový vývar /ak nie je, stačí voda/
smotana na varenie
soľ, mleté čierne korenie
1 cibuľa /ale nemusí byť, moje deti ju nechcú/
strúčik cesnaku /tiež podľa chuti/
1 zemiak /nemusí byť/


Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme kukuricu, ktorú dôkladne s nožom očistíme z klasov. Keď sa podarí pridám foto- no nepoadarilo sa, zabudla som prepnúť na makro :0, pozdravujem manžela, ten sa už po 100stý x chytá za hlavu. Ak chceme pridáme očistený a na drobno nakrájaný zemiak.Po chvíli zalejeme vývarom /vodou/ - pridáme cesnak, ochutíme a varíme cca 20 minút do mäkka. Polievku po miernom vychladnutí rozmixujeme, pridáme smotanu a ešte trochu povaríme.
Každú porciu väščinou ozdobím lyžicou kyslej smotany /ak nemám, tak nastrúhaným syrom/, petržlenovou vňaťou a podávam s opečeným chlebíkom.
A hneď nám bude lepšie, dúfam.


Komentáre

  1. Iva, veľmi mi chýbali tvoje príspevky. Som rada, že dávaš recepty, ktoré máš vyskúšane. Ja tiež robím kukuricovú polievku, ale aj s nastrúhanou mrkvou a bez cibule a cesnaku. Keď je polievka na tanieri, tak pridám nastrúhaný syr a kys. smotanu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, díky, že nakúkaš a napíšeš, ešte som ti poriadne nepoďakovala za pondelok.Chcela by som vás s Ivetou zavolať na kávu a trochu sa "zastaviť", ako keď deti boli malé.
    PS: Aj ja niekedy šuchnem do kukuričnej aj mrkvu,petržlen...,to keď mám menej kukurice.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, za to sa neďakuje. Ja by som bola radšej, keby sme sa nemuseli stretávať za takýchto okolnosti. Každý z nás si to, ale bohužiaľ musí prežiť. Niekto skôr, niekto neskôr. No či máš 40, alebo 80 vždy je to veľmi bolestive. Našťastie, ale máš super rodinu. Na tu kávu sa, ale veľmi teším.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…