Preskočiť na hlavný obsah

Jesť sa musí

Aj keď žijeme v núdzovom režime a veľa vecí neriešime, jesť sa musí a
keďže som "starostlivá" manželka a starám sa o pravidelný prísun bielkovín pre môjho mierumilovného manžela, ktorý nechce zabíjať zvieratá, tak som preňho ešte v sobotu vyrobila túto dobrotu. Upozornenie v Apetite 10/2010 znie : po konzumácii sa 12 hodín s nikým nebozkávajte! Nie na darmo sa to volá Posledné rande. Ani z hecu, keď ho vydržíme nechať uležaný v chladničke 4-6 dní, tak vám potom povieme :).












Suroviny: 160 g olomouckých syrčekov

200 g pivného syra

100 g romadúru

150 g nivy

5 nakládaných feferoniek, nakrájaných

1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky

4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky

2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

2 lyžičky rasce

1 lyžička mletej sladkej papriky

2 bobkové listy

2 lyžice čierneho piva /ja som nedala-nemusí byť/

200- 300 ml slnečnicového oleja /ja som toho mala viac, tak som dala aj viac oleja/

Postup: Olomoucké syrečky nakrájaj na štvrťky, pivný syr a romadúr na silné plátky a nivu na kocky 2 cm. Opatrne premiešaj so všetkými prísadami okrem oleja. Potom ich opatrne nalož do uzatvoriteľných sklíčok a zalej olejom, aby to bolo všetko potopené. Nechaj uležať v chladničke 4-6 dní - to je to asi najťažšie na tomto recepte. Podávaj s chlebom a zapíjaj pivom.


Komentáre

  1. Iva, ďakujem za tip. Cez víkend to urobím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanči, čas sa zastavil, ale tie ručičky na hodinách sa stále pohybujú. Dnes ma Tvoja mama prvýkrát rozplakala. Verím, že keď to vidí tak sa smeje.Nielen, že Ti darovala život,ale aj mne darovala najlepšiu kamarátku. Tak teta ak počujete
    ĎAKUJEM.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Smutná pravda života vraví, že nič netrvá večne a i život každého z nás sa raz skončí. Túto pravdu si zvlásť uvedomujeme v dni, keď sa lúčime s milovaným. Ivka, viem že je to teraz ťažké, ale ty ktorých milujeme ostávajú v naších spomienkách a srdciach. Myslím na teba a prajem ti veľa síl.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dievčatá, ďakujem Vám z celého srdca a prajem vám aby ste čo najdlhšie zostali deťmi svojich rodičov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už viem čo je romadúr (musela som hľadať) - opäť som múdrejšia. No, hovorím dakde je chyba.

    http://www.ekologiavobjektive.sk/- tu pošli svoje kozliatka

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…