Preskočiť na hlavný obsah

Dámska jazda

















Ešte pred pár hodinami ma ovieval teplučký vetrík od Atlantického oceánu /síce sme mali so sebou aj teplé svetre ako nám radili v CK a na nete, že oceán je oceán, ale vetríky boli tropické/ a včera pracovný deň, ale aby sa človek mal na čo tešiť , tak to má byť.


Hneď na začiatku našej dámskej jazdy sa naša trojčlenná posádka dohodla, že budeme len odpočívať a oddychovať a tak aj bolo. No síce sme spomenuli, že budeme aj cvičiť, zdravo sa stravovať, učiť anglický jazyk, ale posilovňu sme vymenili za chôdzu pri mori, zdravé stravovanie za ochutnávky portugalskej kuchyne a kto by preboha otváral učebnicu AJ, keď si ju môže vyskúšať v praxi /popravde by som ju mala otvárať viac :)/


Ešte dĺĺĺĺĺho budem žiť z ranných prechádzok po nekonečnej pláži, labužníckych raňajok s výbornou kávou, teplým morom, vlnami, že z nás vymlátili dušu, popoludňajšou siestou na izbe, čítanie, ľabkanie s mojou sestrou o všetkom, lukulské večere ... a krásny Lisabon.


Lisabon je kapitola sama o sebe. Nádherné mesto, ktoré si zaslúži viac času. Určite jeden deň nestačí. Moje eclectické srdce plesalo - ukážkový mix maursko-koloniálneho štýlu šmrncnuté parížskou bohémskosťou, mesto plné kaviarničiek, mini obchodíkov s vínom, rybami, baretiek a k tomu všetkému vzduch prevoňaný oceánom...


Takže dievčatá MUITO OBRIGADO!!!

Komentáre

  1. Ivanka, hneď by som tam zabehla aj ja :) Lisabon je môj zatiaľ nesplnený sen, podľa toho, čo vidím na fotkách, ste sa mali úžasne.
    Krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka, ten Lisabon ti z celého srdca prajem, je naozaj krásny.Ja len dúfam,že sme všetky tri načerpali veľa slnečnej a pozitívnej energie na následujúce dni.Dúfam, že si už konečne nájdeme čas na predanie našich výhier :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…