Preskočiť na hlavný obsah

Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť



               No uznajte, môže byť niečo zlé na knihe, keď má v názve KOLÁČ? V knihkupectve som okolo nej len krúžila a v knižnici zapožičala. Ak máte radi Čokoládu, tak túto knihu budete milovať. Atmosférou je podobná. Milá a myslím, že dobre končiaca :).
                Dej sa odohráva na ostrove Guernsey, ktorý naozaj existuje. Patrí Anglicku a je ako aj v knihe opísaný, nádherný.




Takže, ak máte chuť, tu je stiahnutý obsah knihy z internetu:
Je pútavý a humorný príbeh spisovateľky Juliet Ashtonovej, ktorá v snahe napísať svoju ďalšiu knihu, nachádza inšpiráciu v listoch muža, obyvateľa ostrova Guernsey, okupovaného nacistami počas druhej svetoveji. Osud spojí týchto dvoch ľudí hneď po tom, čo si on kúpi knihu spisovateľa Charlesa Lamba, kde nachádza na prázdnom liste jej meno. Rozhodne sa Juliet napísať list, v domnienke, že mu poradí, kde by si mohol zohnať aj ostatné knihy od tohto autora. Postupne začína Juliet prenikať do sveta Guerneyskej literárnej a koláčovej spoločnosti, práve vďaka korešpondencii, ktorú spočiatku vedie so svojím novým známym, no neskôr aj s ostatnými hlboko ľudskými členmi tohto jedinečného čitateľského klubu, ktorých spája predovšetkým láska k literatúre. Vďaka týmto listom sa dozvedá rôzne príbehy ľudí, ktorých životy ovplyvnila nemecká okupácia, čo ju uchváti natoľko, že sa rozhodne vypraviť na ostrov Guernsey. O tom, čo tam nájde a ako veľmi to zmení jej život, si môžete prečítať v tomto krásnom, humornom románe písanom formou listov.

Komentáre

  1. ...aj ja už okolo tejto knižky vytrvalo krúžim, hádam stihnem do pôrodu prečítať:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vanilka, pokojne si môžeš čítať knihu aj pri kojení. Nájdeš vhodnú polohu, aj keď s narastajúcim vekom dieťaťa a jeho motorickým vývojom je to náročnejšie :). Môj syn okolo 2.roku do toho začal "kibicovať" a domáhal sa obracania strán :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…