Preskočiť na hlavný obsah

Obyčajný deň a obyčajné jedlo

Nie pre každého. Pre mojich mužských členov rodiny je skoro za odmenu. My to máme nejak naopak. Ja sladké jedlá veľmi nemusím a môj manžel so synom ich má veľmi rád. Od tety z dediny sme dostali takúto krásnu hrudu domáceho tvarohu. Nádhera a chuť fantastická. Takže v utorok na večeru boli :


              Myslím, že pri všetkom tom experimentovaní je dobré nezabúdať aj na obyčajné jedlá.

                                                        Tvarohové guľky
                                                        trochu atypicky s makom

na cca 1 kg tvarohu potrebujeme 2 celé vajíčka, 2 vanilkové cukre, štipka soli, detská krupica, hrubá múka- všetko zmiešame a robíme guľky, ktoré nakoniec ešte vyváľame v detskej krupici. Varíme v osolenej, vriacej vode pokiaľ nám pekne nezačnú plávať - vždy jednu vytiahnite a ochutnajte či už sú.

          Koľko múky treba, všetko závisí od tvarohu, aký je mokrý a koľko toho - teda múky zoberie. Väčšinou to mám už v oku, tak aby sa mi dali urobiť také polotuhé guľky  a vždy si urobím test s jednou, uvarím a keď treba pridám múku.
          Uvarené posypeme pomletým makom s cukrom a roztopeným maslom.


Komentáre

  1. Iva, vieš, že si strašná? Posledné dva týždne sa chodím domov iba vyspať, ešte že máme každý niekde obed, inak prežívame len na chlebe (ak ho má kto a hlavne kedy kúpiť) a ty tu stále provokuješ s rôznymi dobrotami. Vyzerajú úžasne, takéto jedlá milujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Janka, tie namazané chleby na večeru poznám dôverne, ver mi. Minulé skoro tri, predúzavierkové účtovné mesiace sú dôkazom. Keďže v práci nezvykneme chodiť na obedy, tak večer sa mi žiada niečo navarené, inak by som sotva kuchtila. Neviem,neviem, či nezačnem mazať opäť tie chleby, lebo mám veľké resty v patchworkovaní a deň nie je nafukovací :), škoda.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…