Preskočiť na hlavný obsah

Išlo vajce na vandrovku ...

... tak aj moja dcéra sa vracia usilovne študovať do ďalekej cudziny. Tak ako sa patrí s nabalenou "výslužkou"  :).

                                                              Marcipánové muffiny
                                                   na 12 ks
                                                      
1/2 tuku na pečenie /Hera.../
3-4 vajíčka (ak ich chcete maxi veľké, tak určite 4)
3 poháre hladkej múky (1 pohár 250 ml)
1 pohár cukru (ja používam najčastejšie hnedý, ale aký chcete)
1 pohár mlieka (pri intolerancii na mlieko môže byť sójové, prípadne aj voda)
štipka soli
1 kypriaci prášok
2 ČL vanilkovej esencie, ak nemáte 1 sáčok vanilk.cukru
marcipán

1. Roztopíme si tuk na pečenie a dáme ho vychladiť.
2. Medzitým si vymixujeme vajíčka s cukrom do peny. Potom doň vlejeme mlieko, vanilk.extrakt a vychladnutý tuk.
3. Nakoniec do tejto masy vsypeme múku, soľ a kypriaci prášok.
4. Ja som sa včera trochu zabávala, tak som si obkreslila na papieri na pečenie podľa malého tanierika kruhy a vyplnila muffinovú formu. Ale kľudne použite papierové košíčky. Do nich nalejte masu tak do 1/2-vice.  Z marcipánu si ušuľkajte guličky - cca ako bobuľa hrozna, položte do košíčka a zalejte, aby ten marcipán bol pekne prikrytý.
5. Pečte cca 30 minút na 200 °C.





Aby aj ďalšie "vajíčka" nehladovali, tak som upiekla aj čokoládové:


Komentáre

  1. Ivka, muffiny od teba mi veľmi chutili. Hneď by som si dala. Musím vyskúšať, vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…