Preskočiť na hlavný obsah

Modrý pondelok alebo deň pod psa

   
 Ešte že tak. Už je skoro za nami. Je zopár dní v roku, ktoré sú slušne povedané šialené. A dnešný deň má v týchto čestné miesto. Nepomáha ani také, "že však o nič nejde", alebo "bude horšie"  :))).

    Tak prehoďme výhybku.  Cez víkend ku káve, som pripravila - nie upiekla - tento koláč, ktorý nevidí rúru:

                                                           Dánske šľahačkové kocky 
                        upravené podľa             
http://mennonitegirlscancook.blogspot.com/2008/10/danish-cream-squares.html


čo potrebujeme:  keksíky /maslové, grahamové.../
                              2 vanilkové pudingy
                              7 dcl mlieka
                              4 PL cukru - alebo podľa chuti

                              500 ml šľahačkovej smotany
                              1 PL cukru
                               1 ČL vanilkového extraktu
                               ja som pridala 2 stužovače do šľahačky, v recepte myslím nie sú 

                               1 pohár práškového cukru
                               3 PL mlieka - ja som dala viac, od oka aby sa to lialo

Postup: 1. Do menšieho pekáčika som poukladala keksíky. Ešte predtým som uvarila puding zo 7 dcl mlieka a cukru a jasne že vanilkového pudingu. Ešte teplý som ho naliala na keksy. A dala vychladnúť.  
 2. Medzi chladením si vyšľaháme šťahačkové smotany s cukrom, van.extraktom a                    stužovačmi. Túto šľahačkovú zmes pekne rozotrieme na vychladnutý puding.
3. Na vrch poukladáme opäť keksíky a urobíme si polevu. Mne tam trochu vadila, bola  dosť         sladká, ale nenapadla ma žiadna iná možnosť. Príprava tejto polevy je  jednoduchá:                      do misky zmiešaj práškový cukor s mliekom do hladka. A oblej celý koláč.
                   Ja som ho ozdobila čerstvými jahodami. 






PS: A vlastne aj dnešnému dňu mám byť za čo vďačná, skoro ráno doputovalo moje prvorodené šťastne do cieľa svojej cesty ..... no, taká som nevďačnica :))).
 
                         Pekné jarné dni!!!





  

Komentáre

  1. ... ja som si svoj deň pod psa užila v plnej paráde minulý týždeň :(( ... mám rada takéto rýchle a jednoduché recepty ... veď vždy nie je čas (a niekedy ani chuť) na veľké "vypekanie" ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak,tak, Jani, nikto sa nevyhne tým "psím" dňom, ešte, že sa vieme náležite potešiť :) a vidíme to svetlo z tunela :))).Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, viem o čom hovoríš. Mám už nejaký čas náladu pod psa a neviem či sa to dá nejako zvrátiť. No ďakujem za recept. Koláč na fotkách vyzerá užasne. Zlepšilo mi to aspoň na chvíľu náladu a potešilo aspoň zrak.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka, určite bude lepšie, dúfam,že máte obidve úspešne po skúškach.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka, lepšie už bolo. Nejako sa to všetko zlomilo. Po skúškach Natálka už ma, ale neprijali ju. Tak to v máji skúsi na inom gymnáziu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Držím palce v máji, Natálka je šikovnica a fakt už bude lepšie, určite.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivuš, včera som robila, výborná rýchlovka. Všetkým chutilo. Len budem musieť robiť dvojnásobnú dávku.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…