Preskočiť na hlavný obsah

Bonjour alebo zlé správy

Ak vám zvoní telefón hneď zrána, neveští to nič dobré. Tak aj bolo. Dcéra je síce chudobnejšia o nový mobilný telefón (faktúre zaň ešte ani neprešla doba splatnosti), ale živá a zdravá a na duši nové poznanie, že život vie byť poriadne tvrdý a nebezpečný.
  Ňaňa, tak aspoň na diaľku ti posielam veľké mamičkovské objatie, vôňu raňajšieho koláča a prosím dávaj si pozor.

Tvarohový koláč s černicami *recept dodám večer

Tvarohový koláč s ovocím

200 g mäkkého tvarohu- ja som dala cca 300 g
2 vajcia
1-2 dl smotany- použila som kyslú,zriedenú s mliekom
1 vanilkový puding na varenie
1-2 lyžice práškového cukru
vanilkový cukor

Postup:  Vajcia rozšľaháme spoločne so smotanou, pridáme tvaroh, práškový a vanilkový cukor, puding v prášku, všetko zamiešame. Tortovú formu vytrieme tukom, vysypeme múkou a nalejeme do nej tvarohovú zmes. Navrch poukladáme ovocie podľa sezóny, ak nemáme môžeme dať 2 lyžice hrozienok. Pečieme na 200 °C cca 45-50 minút.
 
PS: Raz mi moja svokra povedala, že niekedy si myslela, že keď bude mať už veľké deti, že strach o ne bude menší, ale to ešte netušila, že pri každom narodení vnúčatka, strach sa bude znásobovať a tak na to radšej nemyslí! Čo iné nám ostáva.
Pekné bezpečné dni!


Komentáre

  1. Ivanka už teraz mám strach keď moje dievčatá vyletia do sveta a ja nebudem s nimi a nebudem im môcť pomôcť, presne viem ako sa cítiš a dúfam že všetko dobre dopadne a vám sa šťastím uľaví.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, už sa uľavilo. Je živá a zdravá, olúpená o mobil. Dúfam, že už nič horšie nebude a že Toulouse k ním bude priateľskejší (priateľovi už stihli ukradnúť bicykel).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, nech sa Tvojej dcére v diaľke darí, bude sa mať iste už len lepšie :))) tož dnešný svet je taký a strach o naše deti priamoúmerne rastie s pohľadom na každodennú realitu okolo... Ale zvládneme to :)

    PS: Koláč vyzerá úchvatne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adnrejka,díky pekne, jasne,že to zvládneme :))).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ach, ďakujem mami :) Ešte, že toto mesto je také krásne. Hneď sa na to zabúda jednoduchšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ešteže sa jej nič horšie nestalo..moja sestra raz dopadla omnoho horšie keď ju okradli...smutné že žijeme v takomto čudnom svete kde sa deje okolo nás len samé nešťastie... a koláčik vyzerá úúžasne..chutne..mňamky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Natali, tak,tak, aby sme to všetko nejak prežili, nič iné nám neostáva, ako si ho vylepšovať samé,však.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.