Preskočiť na hlavný obsah

Jeseň na stole a na tanieri

Absencia trhu s kvetmi mi nahrádza jesenná príroda
A potom šup šup do vázy

Ako som si všimla,  posledné októbrové  čísla  časopisov o varení sa hemžia mrkvovými špecialitkami. Dobrých vegetariánskych jedál je ako šafránu, tak som manželovi na obed pripravila moju verziu, čo dom dal.


Glazovaná mrkva 
pre 2 osoby

6 stredne veľkých mrkiev ošúpeme, nakrájeme na štvrťky. Niektoré recepty odporúčajú mrkvy hodiť do vriacej vody na 3-4 minúty a potom ich ďalej spracovať,ale mne to príde v tom prípade zbytočné. Takže, ak ich máme nakrájané, do hrnca dáme trochu masla spolu s olejom. Pridáme mrkvu, pražíme, pridáme podľa chuti hnedý cukor a soľ, prípadne  korenie podľa chuti. Ja som pridala trochu mletej rasce. Medzi pražením mrkvy som očistila stredne veľkú cibuľu, nakrájala na krúžky a pridala k mrkve. Podlievať môžte bielym vínom alebo vodou. Ja som v chladničke mala výborný burčiak, tak som mrkvičku trochu opila :). Všetko to trvá 10-15 minút. Prílohu odporúčam zemiakovú kašu + syr balkánskeho typu.

Čo by to bolo za nedeľu bez koláča. Takže opäť rýchlovka, voňavá, jablková.

Jablkový koláč
inšpirácia Country Living 10/2009 

200 g masla
250 g hnedého cukru - ja som dala polovicu,záleží od vašej chuti na sladké
2 veľké vajcia - ja som dala 3 malé
350 g hladkej múky
100 g ovsených vločiek
3 - 4 jabĺk, očistených a nakrájaných na kocky
1 pomaranč - šťava z neho a trochu kôry - ja som použila citrón, ak nemáte môžte pridať trochu mlieka, adekvátne množstvu šťavy z jedného pomaranča
1 PL korenia - predpokladám,že nejakého voňavého - nahradila som ho perníkovým korením + štipka kardamonu
1 PL mletej škorice

Rúru si prehrejeme na 180°C. Vymixujeme maslo + cukor do hladka. Pridáme vajcia. A potom postupne múku, vločky, korenie, šťavu z pomaranča /citróna,alebo mlieka/. Nakoniec na kocky nakrájané jablká.Cesto dáme do vymastenej a vysypenej formy. Pečieme 30-40 minút. Po upečení odporúčajú vrch pocukrovať s práškovým cukrom a podávať s vanilkovou zmrzlinou. 



Pekný štart do nového týždňa! 

Komentáre

  1. Ivanka nadhera! Aj dekoracia aj papanicko. Navodila si svojim prispevkom naozaj krasnu jesennu atmosferu Aj tebe krasny start do noveho tyzdna.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeseň je jednoducho úžasne fotogenická:) Ivka, krásne fotky a ten jablkový koláč..ach..:)) a aj Tebe pekný začiatok týždňa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá,tak ako píše Andrejka, jeseň je úžasne fotogenická :), pekné dni!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…