Preskočiť na hlavný obsah

Jeseň na stole a na tanieri

Absencia trhu s kvetmi mi nahrádza jesenná príroda
A potom šup šup do vázy

Ako som si všimla,  posledné októbrové  čísla  časopisov o varení sa hemžia mrkvovými špecialitkami. Dobrých vegetariánskych jedál je ako šafránu, tak som manželovi na obed pripravila moju verziu, čo dom dal.


Glazovaná mrkva 
pre 2 osoby

6 stredne veľkých mrkiev ošúpeme, nakrájeme na štvrťky. Niektoré recepty odporúčajú mrkvy hodiť do vriacej vody na 3-4 minúty a potom ich ďalej spracovať,ale mne to príde v tom prípade zbytočné. Takže, ak ich máme nakrájané, do hrnca dáme trochu masla spolu s olejom. Pridáme mrkvu, pražíme, pridáme podľa chuti hnedý cukor a soľ, prípadne  korenie podľa chuti. Ja som pridala trochu mletej rasce. Medzi pražením mrkvy som očistila stredne veľkú cibuľu, nakrájala na krúžky a pridala k mrkve. Podlievať môžte bielym vínom alebo vodou. Ja som v chladničke mala výborný burčiak, tak som mrkvičku trochu opila :). Všetko to trvá 10-15 minút. Prílohu odporúčam zemiakovú kašu + syr balkánskeho typu.

Čo by to bolo za nedeľu bez koláča. Takže opäť rýchlovka, voňavá, jablková.

Jablkový koláč
inšpirácia Country Living 10/2009 

200 g masla
250 g hnedého cukru - ja som dala polovicu,záleží od vašej chuti na sladké
2 veľké vajcia - ja som dala 3 malé
350 g hladkej múky
100 g ovsených vločiek
3 - 4 jabĺk, očistených a nakrájaných na kocky
1 pomaranč - šťava z neho a trochu kôry - ja som použila citrón, ak nemáte môžte pridať trochu mlieka, adekvátne množstvu šťavy z jedného pomaranča
1 PL korenia - predpokladám,že nejakého voňavého - nahradila som ho perníkovým korením + štipka kardamonu
1 PL mletej škorice

Rúru si prehrejeme na 180°C. Vymixujeme maslo + cukor do hladka. Pridáme vajcia. A potom postupne múku, vločky, korenie, šťavu z pomaranča /citróna,alebo mlieka/. Nakoniec na kocky nakrájané jablká.Cesto dáme do vymastenej a vysypenej formy. Pečieme 30-40 minút. Po upečení odporúčajú vrch pocukrovať s práškovým cukrom a podávať s vanilkovou zmrzlinou. 



Pekný štart do nového týždňa! 

Komentáre

  1. Ivanka nadhera! Aj dekoracia aj papanicko. Navodila si svojim prispevkom naozaj krasnu jesennu atmosferu Aj tebe krasny start do noveho tyzdna.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeseň je jednoducho úžasne fotogenická:) Ivka, krásne fotky a ten jablkový koláč..ach..:)) a aj Tebe pekný začiatok týždňa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá,tak ako píše Andrejka, jeseň je úžasne fotogenická :), pekné dni!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…