Preskočiť na hlavný obsah

Voňavý slivkový lekvár

Tak takto sa niekedy varil slivkový lekvár, pekne pomaličky a  na čerstvom vzduchu.
   Ja som to zobrala trochu zhurta :) a trochu exoticky. Miesto klasiky som pridala trochu rumu, hnedého cukru, škorice a klinčekov, syn skonštatoval, že to vonia vianočne. Takže jedno sklíčko, bude sviatočné, voňavé a vianočné.


foto z http://www.praveorechove.com/newsread.php?newsid=667



Komentáre

  1. Ivanka, az sem citim tu vonu skocie a klincekov...:) super napad, a na vianoce ako by si nasla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jupííí, aj keď Vianoce ešte nieee :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak,tak dievčatá ako by som na Vianoce našla. Ale naskôr o 3 mesiace. Vidí sa mi,že Vianoce prichádzajú každoročne o čosi skôr ako tie predchádzajúce a to nie ono.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vies po com tuzim ja? Navarit slivkovy lekvar vo velkom kotli na dvore, tak ako kedysi ho varila moja babicka. Presne ako na obrazku. Pamatam , ze varenie lekvaru v kotli bola vzdy velka udalost a patricne sa na to pripravovalo.Niekedy mi je luto mojich deti o kolko takychto uzasnych roznych zazitkov prisli v ramci modernizacie nasho zivota kazdodenneho:(. Na tvojom lekvariku"exoticnom" by som si urcite tiez pochutila.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka,tak to by sa mi tiež veľmi páčilo, snáď nám to niekedy v tomto uponáhľanom svete vyjde.Pekný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento víkend som tiež spáchala slivkový džem a to v dvoch obmenách - raz ako slivkovú nutelu a druhý raz spolu s bazou a orechami. Čo sa mi však osvedčilo, je nechať slivky v liatinovom hrnci ši pekáči bez cukru ale zato mierne zaliate ovocným octom piecť cez noc na 150°C a odpariť tak vodu z nich.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Shira, prvý komentár mi niekde zmizol :), tak ešte raz. Slivkovú nutelu som už robila, ale ten s bazou a orechami môže byť veľmi zaujimavý. To pomalé pečenie viem, že si viacerí pochvaľujú, len ja neviem, či by som vedela pokojne zaspať s myšlienkou, že mám niečo v rúre :))). Ale snáď niekedy vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…