Preskočiť na hlavný obsah

Voňavý slivkový lekvár

Tak takto sa niekedy varil slivkový lekvár, pekne pomaličky a  na čerstvom vzduchu.
   Ja som to zobrala trochu zhurta :) a trochu exoticky. Miesto klasiky som pridala trochu rumu, hnedého cukru, škorice a klinčekov, syn skonštatoval, že to vonia vianočne. Takže jedno sklíčko, bude sviatočné, voňavé a vianočné.


foto z http://www.praveorechove.com/newsread.php?newsid=667



Komentáre

  1. Ivanka, az sem citim tu vonu skocie a klincekov...:) super napad, a na vianoce ako by si nasla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jupííí, aj keď Vianoce ešte nieee :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak,tak dievčatá ako by som na Vianoce našla. Ale naskôr o 3 mesiace. Vidí sa mi,že Vianoce prichádzajú každoročne o čosi skôr ako tie predchádzajúce a to nie ono.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vies po com tuzim ja? Navarit slivkovy lekvar vo velkom kotli na dvore, tak ako kedysi ho varila moja babicka. Presne ako na obrazku. Pamatam , ze varenie lekvaru v kotli bola vzdy velka udalost a patricne sa na to pripravovalo.Niekedy mi je luto mojich deti o kolko takychto uzasnych roznych zazitkov prisli v ramci modernizacie nasho zivota kazdodenneho:(. Na tvojom lekvariku"exoticnom" by som si urcite tiez pochutila.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka,tak to by sa mi tiež veľmi páčilo, snáď nám to niekedy v tomto uponáhľanom svete vyjde.Pekný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento víkend som tiež spáchala slivkový džem a to v dvoch obmenách - raz ako slivkovú nutelu a druhý raz spolu s bazou a orechami. Čo sa mi však osvedčilo, je nechať slivky v liatinovom hrnci ši pekáči bez cukru ale zato mierne zaliate ovocným octom piecť cez noc na 150°C a odpariť tak vodu z nich.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Shira, prvý komentár mi niekde zmizol :), tak ešte raz. Slivkovú nutelu som už robila, ale ten s bazou a orechami môže byť veľmi zaujimavý. To pomalé pečenie viem, že si viacerí pochvaľujú, len ja neviem, či by som vedela pokojne zaspať s myšlienkou, že mám niečo v rúre :))). Ale snáď niekedy vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…