Zvyčajne robievam klasické škoricovníky, ale tieto skladané majú tiež niečo do seba. Pekne sa odlepujú, tak plátkovo, takže ak máte chuť na zmenu vyskúšajte, za inšpiráciu vďačím : http://traceysculinaryadventures.blogspot.com/2011/06/cinnamon-sugar-pull-apart-bread.html a tá zase
http://www.joythebaker.com/blog/2011/03/cinnamon-sugar-pull-apart-bread/ tie kulinárske tamtamy sa mi páčia.
Skladaný škoricovník
alebo Cinnamon sugar pull-appart bread
ak chcete originálny recept mrknite hore do originálu
Na cesto: 2 3/4 pohára hladkej múky
1/4 pohára cukru - ja som použila hnedý
2 1/4 ČL instatného droždia (t.j.1 sáčok)
1/2 ČL soli
4 PL masla
1/3 pohára mlieka
1/4 pohára vody
1 ČL vanilkového extraktu
2 veľké vajcia
Posýpka: 1 pohár cukru-kľudne môžte len 3/4 pohára, zvýšilo mi
2 ČL škorice + ja som pridala 1 vanilkový cukor
1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška
2 PL masla- to som nedala
Postup: 1. Do misy dáme múku, cukor, droždie a soľ. Zľahka premiešame. Mlieko som dala zohriať, pridala maslo, aby sa v ňom roztopilo, potom vodu a ešte teplé, nie vriace vliala k múke do mixéra. Nakoniec vajíčka a vanilkový extrakt. Vypracovala cesto. Prikryla utierkou, dala na teplé miesto a nechala vykysnúť.(odniesla syna na bubny a karate,ale to nemusíte robiť, stačí 1 hodina :)
2. Pripravte si posýpku - všetky ingrediencie zmiešajte.Po vykysnutí si cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, posypte škoricovou posýpkou a narežte 6 rovnakých pásov (viď.originálny recept) a potom jeden po druhom na seba ukladajte.Vznikne nám jeden pás o šiestich vrstvách, ten si rozdelte na ďalších 6 rovnakých častí. Tie pekne poukladáme do menšej,vymastenej formy (rozmerovo ako srnčí chrbát) a POZOR necháme kysnúť cca 40 minút.Cesto ešte krásne vykysne.
pred kysnutím |
po 40 minútovom kysnutí |
3. Pečieme cca 30-40 minút na 200°C do zlatohneda. Dobrú chuť!
Ivanka tak to vypadá úúúplne dokonalo, také raňajočky postavia na nohy asi každého:-)
OdpovedaťOdstrániťChutnaji tak dobre jak vypadaji, mam uz vyzkouseno, jen delam testo v pekarne. Bezva fotodokumentace, ta skorice zavonela az k nam :))
OdpovedaťOdstrániťPreji hezky den, Monika.
joj mnam, milujem skoricu....pekna sladka skladacka :)
OdpovedaťOdstrániťááách ... tú vôňu škorice cítim aj cez monitor :) ... niekedy urobím namiesto klasických škoricových hniezd ... krásnu pohodovú jeseň želám, Ivanka :)
OdpovedaťOdstrániťDievčatá ďakujem za komentáre, aj dnes je krásne slnečno, až škoda sedieť v práci :).
OdpovedaťOdstrániť