Preskočiť na hlavný obsah

Na kus reči

a kus koláča. Tak som vás prišla aspoň trochu pozdraviť. Aj vy rátate každú minútu? Ak nie, prosím, dajte mi vedieť ako to robíte :).
   Včera sa mi zadarilo nazbierať  hrsť gaštanov, pre šťastie vždy nosím jeden v kabelke... a už druhý krát jeseň začína bez mamy.
     Napriek tomu na jeseň som nezanevrela a to aj z týchto dôvodov:
- lebo nemám rada teploty nad 30 °C
- teším sa na burčiak, ktorý si dáme pekne po cyklo-výlete s mojím manželom
- chalupa už bude (snáááď) dokončená a my si ju budeme aj užívať :)))
- teším sa na husacie,kačacie hody s mojimi kolegyňami, ktoré to vedia oceniť, na rozdiel od môjho vegetariána :)))
- po jeseni prichádzajú (aj) Vianoce a to budeme, dúfam, doma všetci
- teším sa na melasový koláč, ktorý pečiem len v jeseni
- budeme mať po kontrole v práci, nech dá ten ruku hore, kto má rád kontroly :)))
- možno nájdem konečne nejaké huby, inak vianočná kapustnica bude bez nich :))), alebo budú supermarketové.....
 ......  Peknú JESEŇ!

Komentáre

  1. Tiež milujeme jeseň, a ak nás poctí aj babím letom..och :)) tak peknú aj Tebe :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja nosievam gaštany v kabelke :o) Ale tohtoročný som ešte nenašla, budem musieť zmeniť trasu do práce. Ale robím to rada, inak by som si gaštany nenazberala :o)))
    Jesenné farby mám tiež veľmi rada... A zbožňujem šuchot napadaného lístia pod nohami!
    Len keby tohtoročné striedanie ročných období nesprevádzali také teplotné výkyvy! U nás doma sme už všetci kompletne chorí :o(
    Prajem krásne jesenné zážitky!
    Ika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, taky mily prispevok si pridala. Pre mna kazde rocne obdobie ma svoje osobite caro. A nevedela som, ze v kabelke sa nosi gastan pre stastie. Opat som o cosi mudrejsia. Peknu jesen aj tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka,podľa Iľka vraj bude vydarené babie leto, tak sa môžeme tešiť.
    Ika,rýchle uzdravenie prajem, tá zmena trasy do práce ma rozosmiala.To napadané lístie,oooh.
    Aďka,z gaštana som si urobila talizman pre šťastie súkromne, ale ako čítam aj Iris to praktizuje :))), takže nás "postihnutých" je určite viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivi, krásne dôvody. Ja jeseň milujem, okolie to zväčša nechápe. Uznajú farby, babie leto. Ale čo krásne môžem vidieť na vetre, daždi, nečase, novembrovej depke? Tá ma obchádza a ostatné beriem ako dary života.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivka, ani si nevieš ako si trafila u mňa do čierneho, najmä čo sa týka toho gaštana. Ja ho síce nosím v kabáte a každú jeseň si ho tam nájdem (už tri roky), odkedy mama nie je s nami :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jani,máš pravdu, na depku mám iné dôvody,myslím,že závažnejšie :)Na daždi,vetre...mám rada,že sa všetci nejako skľudníme, ponevierame sa doma,pečieme voňavé koláče,viac čítame,počúvame jazz, pálime sviečky,pijeme čaj....:).
    Kinga,darmo,gaštan má silnú moc.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…