Preskočiť na hlavný obsah

Z knižnice

            Táto kniha sa nedá prehliadnuť. Je krásne ružová a krásne ilustrovaná. Najprv som si myslela, že je pre deti, ale to som sa poriadne mýlila, ako som sa dočítala, táto knižka je dodnes kultovou knihou všetkých beatníkov na svete. Je surealistická, bláznivá, temná, je o vôňach a samote a to všetko v melónovom cukre :).
         ... na moju veľkú radosť z knižnice.

Komentáre

  1. Když ve školním roce 1986/87 vyšlo V melounovém cukru poprvé v Praze, stály se na knížku fronty až za tři rohy. Pracovala jsem tehdy na zkrácený úvazek v Knižním velkoobchodu, s. p., a zároveň studovala a vzpomínám si, jak se několik mých kolegů do krve pohádalo o VIP poukázky právě na tuto knížku. Beatnici se museli v hrobech smíchy za břicha popadat :-) Osobně dávám přednost Keruacovi, i když Brautigan ve slovenštině může být pro českého čtenáře ještě víc crazy :-):-):-)
    Sladké počteníčko!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka,už som ju začala čítať a je teda poriadne crazy, neviem či to nebude aj prekladom do slovenčiny, ten vraj nie je podľa recenzie nic moc. Napriek tomu sa teším na jej dnešné čítanie s čajíkom v posteli. Môjmu synovi by nezaškodilo sa pobiť o nejakú knihu, je vo veku, keď je prisatý len k počítaču. Dúfam,že to prejde a nájde opäť cestu ku knihám. Keruaca trochu poznám a je fajn, Brautigan,zdá sa uletenejší.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pro mě je četba překladu do slovenštiny vždy emotivnější než čtení sebelepšího českého překladu: Márquez je tajemnější a Steve King strašidelnější. Bude to tou slovenštinou, zkrátka jazyk, který dokáže vytvořit deminutiva i ze sloves, moje stará láska :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!