Preskočiť na hlavný obsah

Brownies so zlatým sirupom


Keď som dostala hore zobrazené ingrediencie (teda čokoládu a zlatý sirup) od môjho bio švagra, nenapadlo ma nič originálnejšie ako upiecť ďalšiu variantu klasiky brownies. Tie varianty ma bavia stále, napriek môjmu vrodenému konzervativizmu :).

BROWNIES so zlatým sirupom

1 pohár - teda 128 g hladkej múky
2 ČL kvalitného kakaa
štipka soli
114 g čokolády aspoň 60%
114 g masla izbovej teploty
1 pohár hnedého cukru
1/3 pohára zlatého sirupu - teda 80 ml
3 veľké vajcia
1/2 pohára nasekanej čokolády
1 ČL vanilkového extraktu, alebo štipku z pravej vanilky
orechy - nemusia byť

1. Zapneme si rúru na 200°C.
2. Čokoládu - 114 g si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
3. Múku, kakao a štipku soli spolu zmiešame.
4. Maslo s cukrom vymiešame, pridáme vanilku a zlatý sirup
Postupne pridávame vajíčka.
5. Potom pridáme vychladnutú čokoládu a zmiešanú sypkú zmes. Nakoniec pridáme nahrubo nasekanú čokoládu. Môžeme pridať aj nahrubo nasekané orechy.
6. Čokoládovú zmes vylejeme do menšej formy približne 20x16 cm, ktorú si vymastíme a omúčime, alebo pečieme pomocou papiera na pečenie.



Komentáre

  1. Brownies sa mi tiež nikdy nezunuje ;o)
    Moje odskúšané kombinácie: s kúskami bielej čokolády, s makadamovými orechmi, s kandizovanými čerešňami, prípadne vianočná verzia s kandizovanými gaštanmi a trochou gaštanovej múky.

    Základom je však tak ako píšeš kvalitné kakao (nedám dopustiť na Valrhonu), kvalitná tmavá čokoláda a poctivé maslo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Shira, hmmm mňam, všetko delikátesne suroviny, díky za tip. Krásne to vonia vianocami. V KE ani neviem, či dostať kakao Valrhona, čokoládu áno, na kakao chodievam do čokoládovne.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.