Preskočiť na hlavný obsah

Brownies so zlatým sirupom


Keď som dostala hore zobrazené ingrediencie (teda čokoládu a zlatý sirup) od môjho bio švagra, nenapadlo ma nič originálnejšie ako upiecť ďalšiu variantu klasiky brownies. Tie varianty ma bavia stále, napriek môjmu vrodenému konzervativizmu :).

BROWNIES so zlatým sirupom

1 pohár - teda 128 g hladkej múky
2 ČL kvalitného kakaa
štipka soli
114 g čokolády aspoň 60%
114 g masla izbovej teploty
1 pohár hnedého cukru
1/3 pohára zlatého sirupu - teda 80 ml
3 veľké vajcia
1/2 pohára nasekanej čokolády
1 ČL vanilkového extraktu, alebo štipku z pravej vanilky
orechy - nemusia byť

1. Zapneme si rúru na 200°C.
2. Čokoládu - 114 g si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
3. Múku, kakao a štipku soli spolu zmiešame.
4. Maslo s cukrom vymiešame, pridáme vanilku a zlatý sirup
Postupne pridávame vajíčka.
5. Potom pridáme vychladnutú čokoládu a zmiešanú sypkú zmes. Nakoniec pridáme nahrubo nasekanú čokoládu. Môžeme pridať aj nahrubo nasekané orechy.
6. Čokoládovú zmes vylejeme do menšej formy približne 20x16 cm, ktorú si vymastíme a omúčime, alebo pečieme pomocou papiera na pečenie.



Komentáre

  1. Brownies sa mi tiež nikdy nezunuje ;o)
    Moje odskúšané kombinácie: s kúskami bielej čokolády, s makadamovými orechmi, s kandizovanými čerešňami, prípadne vianočná verzia s kandizovanými gaštanmi a trochou gaštanovej múky.

    Základom je však tak ako píšeš kvalitné kakao (nedám dopustiť na Valrhonu), kvalitná tmavá čokoláda a poctivé maslo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Shira, hmmm mňam, všetko delikátesne suroviny, díky za tip. Krásne to vonia vianocami. V KE ani neviem, či dostať kakao Valrhona, čokoládu áno, na kakao chodievam do čokoládovne.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.