Preskočiť na hlavný obsah

Plavba s tigrom


myslím, že výstižný názov knihy (ako darček pre oslávenca) a následne aj reálny život - teda plavba so 16 ročným chlapcom :).
  Môj syn mal tento týždeň  narodeniny. Do našej pokojnej 3 člennej  rodiny priniesol dovtedy neznáme prvky, na ktoré si dodnes zvykáme.
     Naučil ma pokore, veľkej láske a skúsenosti, že niektoré veci neviem zmeniť aj keby som veľmi chcela.
  Oslávenec mal prosbu, aby torta obsahovala čokoládu, tvaroh a ovocie. Takže som zmixovala asi 3 recepty a vznikla táto moje verzia:

                                                  Tvarohová čokoládová torta

Recept na čokoládový korpus som vyčítala z Food 4/2013, ale keďže recept je na veľkú tortu, delila som recept dvomi, preto tie krkolomné prepočty, takže potrebujeme:

                                                           165 g masla izbovej teploty

                                                           1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
                                                           vanilku, 2 veľké vajcia
                                                           1/2 hrnčeka mlieka,
                                                           1/3 hrnčeka uvarenej silnej kávy
                                                           1/2 hrnčeka kvalitného kakaa
                                                           1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky,
                                                           1/2 ČL sódy,štipka soli

Na jahodovú plnku potrebujeme:     400 g mrazených jahôd
                                                       cukor podľa chuti + vanilka, alebo vanil.cukor
                                                       zlatý klas -krémový prášok
                                                     

Na tvarohovú plnku potrebujeme:   500 g jemného tvarohu
                                                      150 g práškového cukru
                                                      2,5  dcl smotany na šľahanie
                                                         1  PL želatíny
                                                         2  PL studenej vody
Na ozdobu ovocie podľa chuti.

1. Najprv si upečieme korpus. Do misky dáme na kocky pokrájané maslo a necháme zmäknúť pri  izbovej teplote. Pridáme cukor, vanilku a všetko pekne vymiešame, vareškou alebo šľahačom.
Potom pridáme postupne 2 vajcia, tak aby sa pekne prepojili s cestom. Následne pridáme vlažné mlieko, premiešame. Postupne prilievame, teda zašľahávame už vychladnutú kávu, potom kakao.  A nakoniec preosiatu múku so sódou a soľou. Vyšľaháme do hladkej hmoty. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme a posypeme múkou. Do nej vylejeme čokoládovú hmotu a pečieme na 180 °C cca 30-40 minút.
2. Potom si pripavíme jahodovú plnku. Mrazené jahody necháme trochu roztopiť. Nepridávame žiadnu vodu, bude nám úplne stačiť to množstvo, ktoré vyplavia jahody,  keď sa roztopia. Pridáme cukor, množstvo závisí od vašej chuti a cukornatosti jahôd. Jahody privedieme k varu, môžeme ich trochu popučiť, ale určite nechajte aj nejaké väčšie kúsky. Pridáme 2 kopcovité ČL Zlatého klasu rozmiešaného v troške vody, naozaj len toľko aby sa prášok rozpustil, takže len pár lyžičiek. Jahody so Zlatým klasom chvíľu povaríme do pudingovej hustej formy. A je hotovo.
3. Medzitým sa nám dopiekol čokoládový korpus. Ak je príliš vysoký a ten môj bol, vrch odkrojte a upravte si na výšku, aký vysoký korpus máte radi. Naň vylejeme mierne vychladnutú jahodovú plnku. A pustíme sa do tvarohovej plnky.
4. Tvaroh, práškový cukor vymiešame do hladka. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu a pridáme do tvarohovej hmoty. Želatínu dáme do 2 PL vody a necháme napučať. Zohrejeme, aby sa rozpustila a hneď pridáme 2 PL tvarohovej zmesy a zamiešame. Želatínovú hmotu zamiešame do tvarohovej.Plnku dáme na jahodovú plnku.
Upravíme povrch  a dáme vychladnúť najlepšie cez noc. Ozdobíme ovocím podľa chuti.







Komentáre

  1. Ivka, prajem Jakubovi všetko najlepšie, veľa zdravia, šťastia a hlavne veľa úspechov v škole. Torta vyzerá úžasne, hneď by som si dala. Ty si dievča do koča aj do voza.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oli, Kubko pozdravený a ďakuje.Díky,díky,ale nepreháňaj :), pekné sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!