Preskočiť na hlavný obsah

Plavba s tigrom


myslím, že výstižný názov knihy (ako darček pre oslávenca) a následne aj reálny život - teda plavba so 16 ročným chlapcom :).
  Môj syn mal tento týždeň  narodeniny. Do našej pokojnej 3 člennej  rodiny priniesol dovtedy neznáme prvky, na ktoré si dodnes zvykáme.
     Naučil ma pokore, veľkej láske a skúsenosti, že niektoré veci neviem zmeniť aj keby som veľmi chcela.
  Oslávenec mal prosbu, aby torta obsahovala čokoládu, tvaroh a ovocie. Takže som zmixovala asi 3 recepty a vznikla táto moje verzia:

                                                  Tvarohová čokoládová torta

Recept na čokoládový korpus som vyčítala z Food 4/2013, ale keďže recept je na veľkú tortu, delila som recept dvomi, preto tie krkolomné prepočty, takže potrebujeme:

                                                           165 g masla izbovej teploty

                                                           1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
                                                           vanilku, 2 veľké vajcia
                                                           1/2 hrnčeka mlieka,
                                                           1/3 hrnčeka uvarenej silnej kávy
                                                           1/2 hrnčeka kvalitného kakaa
                                                           1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky,
                                                           1/2 ČL sódy,štipka soli

Na jahodovú plnku potrebujeme:     400 g mrazených jahôd
                                                       cukor podľa chuti + vanilka, alebo vanil.cukor
                                                       zlatý klas -krémový prášok
                                                     

Na tvarohovú plnku potrebujeme:   500 g jemného tvarohu
                                                      150 g práškového cukru
                                                      2,5  dcl smotany na šľahanie
                                                         1  PL želatíny
                                                         2  PL studenej vody
Na ozdobu ovocie podľa chuti.

1. Najprv si upečieme korpus. Do misky dáme na kocky pokrájané maslo a necháme zmäknúť pri  izbovej teplote. Pridáme cukor, vanilku a všetko pekne vymiešame, vareškou alebo šľahačom.
Potom pridáme postupne 2 vajcia, tak aby sa pekne prepojili s cestom. Následne pridáme vlažné mlieko, premiešame. Postupne prilievame, teda zašľahávame už vychladnutú kávu, potom kakao.  A nakoniec preosiatu múku so sódou a soľou. Vyšľaháme do hladkej hmoty. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme a posypeme múkou. Do nej vylejeme čokoládovú hmotu a pečieme na 180 °C cca 30-40 minút.
2. Potom si pripavíme jahodovú plnku. Mrazené jahody necháme trochu roztopiť. Nepridávame žiadnu vodu, bude nám úplne stačiť to množstvo, ktoré vyplavia jahody,  keď sa roztopia. Pridáme cukor, množstvo závisí od vašej chuti a cukornatosti jahôd. Jahody privedieme k varu, môžeme ich trochu popučiť, ale určite nechajte aj nejaké väčšie kúsky. Pridáme 2 kopcovité ČL Zlatého klasu rozmiešaného v troške vody, naozaj len toľko aby sa prášok rozpustil, takže len pár lyžičiek. Jahody so Zlatým klasom chvíľu povaríme do pudingovej hustej formy. A je hotovo.
3. Medzitým sa nám dopiekol čokoládový korpus. Ak je príliš vysoký a ten môj bol, vrch odkrojte a upravte si na výšku, aký vysoký korpus máte radi. Naň vylejeme mierne vychladnutú jahodovú plnku. A pustíme sa do tvarohovej plnky.
4. Tvaroh, práškový cukor vymiešame do hladka. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu a pridáme do tvarohovej hmoty. Želatínu dáme do 2 PL vody a necháme napučať. Zohrejeme, aby sa rozpustila a hneď pridáme 2 PL tvarohovej zmesy a zamiešame. Želatínovú hmotu zamiešame do tvarohovej.Plnku dáme na jahodovú plnku.
Upravíme povrch  a dáme vychladnúť najlepšie cez noc. Ozdobíme ovocím podľa chuti.







Komentáre

  1. Ivka, prajem Jakubovi všetko najlepšie, veľa zdravia, šťastia a hlavne veľa úspechov v škole. Torta vyzerá úžasne, hneď by som si dala. Ty si dievča do koča aj do voza.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oli, Kubko pozdravený a ďakuje.Díky,díky,ale nepreháňaj :), pekné sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…