myslím, že výstižný názov knihy (ako darček pre oslávenca) a následne aj reálny život - teda plavba so 16 ročným chlapcom :).
Môj syn mal tento týždeň narodeniny. Do našej pokojnej 3 člennej rodiny priniesol dovtedy neznáme prvky, na ktoré si dodnes zvykáme.
Naučil ma pokore, veľkej láske a skúsenosti, že niektoré veci neviem zmeniť aj keby som veľmi chcela.
Oslávenec mal prosbu, aby torta obsahovala čokoládu, tvaroh a ovocie. Takže som zmixovala asi 3 recepty a vznikla táto moje verzia:
Tvarohová čokoládová torta
Recept na čokoládový korpus som vyčítala z Food 4/2013, ale keďže recept je na veľkú tortu, delila som recept dvomi, preto tie krkolomné prepočty, takže potrebujeme:
165 g masla izbovej teploty
1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
vanilku, 2 veľké vajcia
1/2 hrnčeka mlieka,
1/3 hrnčeka uvarenej silnej kávy
1/2 hrnčeka kvalitného kakaa
1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky,
1/2 ČL sódy,štipka soli
Na jahodovú plnku potrebujeme: 400 g mrazených jahôd
cukor podľa chuti + vanilka, alebo vanil.cukor
zlatý klas -krémový prášok
Na tvarohovú plnku potrebujeme: 500 g jemného tvarohu
150 g práškového cukru
2,5 dcl smotany na šľahanie
1 PL želatíny
2 PL studenej vody
Na ozdobu ovocie podľa chuti.
1. Najprv si upečieme korpus. Do misky dáme na kocky pokrájané maslo a necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Pridáme cukor, vanilku a všetko pekne vymiešame, vareškou alebo šľahačom.
Potom pridáme postupne 2 vajcia, tak aby sa pekne prepojili s cestom. Následne pridáme vlažné mlieko, premiešame. Postupne prilievame, teda zašľahávame už vychladnutú kávu, potom kakao. A nakoniec preosiatu múku so sódou a soľou. Vyšľaháme do hladkej hmoty. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme a posypeme múkou. Do nej vylejeme čokoládovú hmotu a pečieme na 180 °C cca 30-40 minút.
2. Potom si pripavíme jahodovú plnku. Mrazené jahody necháme trochu roztopiť. Nepridávame žiadnu vodu, bude nám úplne stačiť to množstvo, ktoré vyplavia jahody, keď sa roztopia. Pridáme cukor, množstvo závisí od vašej chuti a cukornatosti jahôd. Jahody privedieme k varu, môžeme ich trochu popučiť, ale určite nechajte aj nejaké väčšie kúsky. Pridáme 2 kopcovité ČL Zlatého klasu rozmiešaného v troške vody, naozaj len toľko aby sa prášok rozpustil, takže len pár lyžičiek. Jahody so Zlatým klasom chvíľu povaríme do pudingovej hustej formy. A je hotovo.
3. Medzitým sa nám dopiekol čokoládový korpus. Ak je príliš vysoký a ten môj bol, vrch odkrojte a upravte si na výšku, aký vysoký korpus máte radi. Naň vylejeme mierne vychladnutú jahodovú plnku. A pustíme sa do tvarohovej plnky.
4. Tvaroh, práškový cukor vymiešame do hladka. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu a pridáme do tvarohovej hmoty. Želatínu dáme do 2 PL vody a necháme napučať. Zohrejeme, aby sa rozpustila a hneď pridáme 2 PL tvarohovej zmesy a zamiešame. Želatínovú hmotu zamiešame do tvarohovej.Plnku dáme na jahodovú plnku.
Upravíme povrch a dáme vychladnúť najlepšie cez noc. Ozdobíme ovocím podľa chuti.
Ivka, prajem Jakubovi všetko najlepšie, veľa zdravia, šťastia a hlavne veľa úspechov v škole. Torta vyzerá úžasne, hneď by som si dala. Ty si dievča do koča aj do voza.
OdpovedaťOdstrániťOli, Kubko pozdravený a ďakuje.Díky,díky,ale nepreháňaj :), pekné sviatky!
OdpovedaťOdstrániť