Preskočiť na hlavný obsah

Jahodový čas 2


              Akoby v redakcii Apetitu vedeli, že mám v chladničke zvyšné créme fraiche, ktoré je v dobe použiteľnosti za 5 minút 12.  A tak z dnes zakúpeného čísla  6/2011 som pripravila túto  Jahodovú zmrzlinu.Po 4 hodinách mrazenia v mrazničke, bola krásne stuhnutá, ale na obrázku  je  ešte zaznamenaná v polovičke mraziaceho "procesu", aby som to stihla všetko ešte zdokumentovať za denného svetla. Zmrzlina je fakticky výborná. 

                                                                  Jahodová zmzlina 

                  500 g jahôd odstopkovaných - ja som mala cca 200 g
                          200 g kryštálového cukru - ja som použila hnedý a to len 2 PL lyžice -závisí od 
cukornatosti  jahôd  
                 500 g créme fraiche - ja som použila 300 g 

1. Jahody s cukrom rozmixujte nahrubo.
2. Pridajte créme fraiche a vymiešajte aby sa to pekne spojilo.
3. Zmes môžte dať do zmrzlinovača, ale keďže ho "našťastie" nevlastním /malá kuchyňa a moje nervy by to už nevydržali :)/ vyliala som masu, tak ako aj recept uvádza, do plastovej nádobky. Vložila do mrazáku.  Po 1-2 hodinách ju prešľahajte - ja s vidličkou a dala som ju opäť mraziť na ďalšiu hodinu. Potom ju opäť prešľahajte, zatvorte vekom a dajte zamraziť do tuha.  






Pekný nielen jahodový víkend!!! 










Komentáre

  1. Ešte minuloročné jahody mi strašia v mrazáku, takže dnes podvečer mlsáme - dík za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rado sa stalo, mne sa v mrazničke "sušia" posledné čučoriedky, myslím, že aj s nimi by to bolo fajn.Pekný týždeň, Janka!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…