Preskočiť na hlavný obsah

Koláč na stredu

Aj uprostred týždňa si treba urobiť radosť. Napríklad aj týmto jabĺčkovo - hruškovým koláčom. Večer ho môj manžel bude podávať svojim stredajším, cestovinovým priateľom s kopčekom vanilkovej zmrzliny, možno s creme fraiche (keď ho zoženieme :)).

                  Hruškovo-jablkový
                          šťavnatý koláč

                               Country Living 7/11
                                                        upravený


Suroviny: 225 g masla (tuku) izbovej teploty
          175 g hnedého cukru
            3   vajcia
          225 g hladkej múky, môžte preosiať
            1   ČL prášku na pečenie
          400 g na kocky nakrájaných jabĺk - ja som mala len 2 jablká, ktoré som nastrúhala
            2   PL mlieka
  pozor: podľa pôvodného receptu sa pridáva ešte 2 PL sladového extraktu, čo môže byť spolu s jablkami zaujimavá kombinácia,ale kedže ho nemám - pridala som ešte 2-3 PL mlieka.

Postup: Maslo + cukor vymixujeme do hladka. Pridáme vajcia.Postupene pridávame múku, mlieko (ak máme aj slad). Nakoniec jablká a kypriaci prášok. Túto zmes nalejeme do vymastenej+omúčenej tortovej formy. Vrch zmesi (ide mi tam Y,ale vraj sa píše I) posypeme škoricou podľa chuti (ale nemusíte), navrch poukladáme na plátky nakrájané hrušky (cca 2-3), ešte som ich trochu posypala hnedým cukrom a potrela medom. Piekla som na 200°C cca 55 minút (odporúčajú na 180°C 45-1hodinu). Po upečení som ešte vrch torty, t.j. hrušky potrela zohriatým hruškovým džemom spolu s 2 lyžicami rumu a pár kvapkami citrónovej šťavy.
         Peknú stredu!
 
                                            

Komentáre

  1. úžasný, mňam :) a krásne fotky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka,díky, nazrela som do tvojho,máš krásne optimistický blog,ako to,že som ťa neobjavila skôr :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka koláčik vyzerá velmi velmi chutne..krásny blog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka tvoj kolacik vyzera uzasne, tak velmi mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Natali,díky,máš krásne meno (aj moja dcéra ho má :)) a ešte krajší blog,krásne fotíš!
    Adi,taká rýchlovka,ale dobrá.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…