Preskočiť na hlavný obsah

Makovo černicový koláč


     Pre manžela, ktorý miluje mak a  odchádza na pracovno-relaxačný pobyt na našu chalupu :) som upiekla tento Makovo černicový koláč, podľa môjho obľúbeného Blueberry buckle, len som doň prihodila mak a citrónovú šťavu. Ovocie môžete meniť, čoho máte nadbytok - výborné je to s čučoriedkami, malinami aj slivkami.

                                                             Makovo černicový koláč

                                          1/2 pohára masla - izbovej teploty
                                                                  2 poháre hladkej múky
                                                               1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
                                                               1/2 ČL soli
                                                               3/4 pohára cukru - ja dávam hnedý
                                                                   1 vajce veľké, alebo 2 menšie
                                                                   1 ČL vanilkového extraktu
                                                               1/2  pohára mlieka
                                                               1/2  pohára namletého maku
                                                               šťava z 1 citrónu, môžte pridať aj trochu
                                                               nastrúhanej kôry
                         Na posýpku: 1 pohár múky, 1/4 pohára hnedého cukru, štipku soli, 6 PL masla- izbovej      teploty, štipku soli-nemusí byť.

Postup: Vajíčko vymixujeme s cukrom do peny, pridávame po troške maslo, múku, soľ, vanil.extrakt, mak, mlieko, šťavu z citróna a nakoniec ručne vmiešame kypriaci prášok. Zmes vylejeme do tortovej formy, ktorú vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom, posypeme hrubou múkou. Navrch poukladáme černice. Posypeme ich posýpkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Pečieme na 200 °C cca 45 -60 minút. Stav pečenia si radšej kontrolujte podľa svojej rúry.Zvyčajne mi stačil čas 30-40 minút, ale s makom to trvalo skoro hodinu.
         Pekný slnečný týždeň!

   

Komentáre

  1. Teraz posledne dni, ked vidim niekde v recepte mak, uz len tak smutno neprehltam, o mesiac aj ja si dam :D Kolacik vyzera perfektne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška,to som rada,že sa ti každým dňom približujú nielen makové hody!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…