Preskočiť na hlavný obsah

Koniec leta


         tuším to inteligentne  nielen podľa kalendára :), ale aj podľa toho, že dostať kúpiť,na moju veľkú radosť, dyne Hokkaido.
        Takže po roku na nedeľňajšom stole bola táto polievka, trochu iná, ako ju zvyknem pripravovať:

                                        Tekvicovo - zemiaková polievka 
                recept upravený z FOOD 9/2011
                                    pre 4 osoby


   750 g zemiakov 
   200 g dužiny tekvice /ak budete variť dyňu Hokkaido aj so šupkou/
     1 PL oleja
   300 ml zeleninového vývaru 
    50 g kyslej smotany
     1 PL kurkumy /ja som použila kari - a asi len 1 čaj.lyžičku/
     4    byľky estragonu
     1    malý kúsok zázvoru - ja som použila malilinký kúsok
          soľ, čierne korenie na dochutenie
v recepte sú uvedené aj piníové oriešky a 2 plátky celozrnného chleba na konečné podávanie - ja som to nerobila

Očistené zemiaky + tekvicu nakrájajte na kocky. Zázvor nakrájajte na malé kúsočky. V hrnci rozohrejte olej, osmažte zemiaky, tekvicu a zázvor. Zalejte vývarom a varte 20 minút do mäkka. Polievku osoľte a okoreňte, vmiešajte smotanu.Nakoniec môžte chlieb nakrájaný na kocôčky opražiť spolu s piníovými orieškami na sucho na panvici a dať ich navrch polievky v tanieri.
 
Hokkaido, mňam

zemiaky + dyňu + zázvor popražiť na oleji
      
dôkladne popražené, ja som to aj okorenila

variť cca 20 minút, do mäkka

vymixovať,ja to mixujem mimo hrnca, prská mi to

  
                Dobrú chuť a pekný predĺžený víkend! 
 

Komentáre

  1. mňááám :-) dobre vyzerá a pekné fotky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja mam teraz take tekvickovo-polievkove obdobie, takuto pravidelne robim, je to krasna farba a velmi mi chuti. Super!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Amelie,je to bleskovka a väčšinou chutí aj deťom.Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…