streda, 20. mája 2015

Májový výlet

                     (pred pár dňami).  Keď je vonku takto krásne, škoda je ho stráviť doma.

A k výletu patrí aj koláč, pekne zabalený v alobale, ako si to pamätám z detstva.  Večer pred výletom, teda okrem vyleštenia turistických topánok, nájdenia a zabalenia pršiplášťov........ ostáva  prekonať svoju lenivosť a upiecť túto klasiku aspoň z polovičnej dávky.  V tejto sezóne po prvý krát s čerstvými jahodami, ktoré síce neboli slovenské, ešte stále španielské, ale konečne voňali a aj chutili ako JAHODY.
                                                               
                                             Ovocný koláč s posýpkou
                                (recept je na veľký plech, tentokrát som piekla  z polovičnej dávky, takže som  použila menší plech)  

  CESTO:
 250 g hrubej múky
 250 g hladkej múky
 250 g masla
 200 g práškového cukru - piekla som ho už aj s hnedým
    4  vajcia
    2  PL rumu - fakt :) ho nevynechajte, neuveriteľne prevonia koláč
    citrónovú kôru, 1 balíček kypriaceho prášku, mlieko, ovocie podľa sezóny

 Posýpka:
 80 g hrubej múky
 80 g práškového cukru
 80 g masla, vanilkový cukor

1. Cukor + vajcia vymiešame, postupne pridávame maslo (najlepšie izbovej teploty). Všetko dobre vymiešame. 
2. Potom pridáme múku, rum, nastrúhanú citrónovú kôru (množstvo podľa chuti), kypriaci prášok a podľa potreby mlieko - približne 3 - 4 PL. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný plech. ovocie poukladáme na cesto.
3. Z múky, cukru a masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečieme do zlatista.
Pečiem ho na 200°C cca 40 minút. Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

                     



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára