(pred pár dňami). Keď je vonku takto krásne, škoda je ho stráviť doma.
A k výletu patrí aj koláč, pekne zabalený v alobale, ako si to pamätám z detstva. Večer pred výletom, teda okrem vyleštenia turistických topánok, nájdenia a zabalenia pršiplášťov........ ostáva prekonať svoju lenivosť a upiecť túto klasiku aspoň z polovičnej dávky. V tejto sezóne po prvý krát s čerstvými jahodami, ktoré síce neboli slovenské, ešte stále španielské, ale konečne voňali a aj chutili ako JAHODY.
Ovocný koláč s posýpkou
(recept je na veľký plech, tentokrát som piekla z polovičnej dávky, takže som použila menší plech)
CESTO:
250 g hrubej múky
250 g hladkej múky
250 g masla
200 g práškového cukru - piekla som ho už aj s hnedým
4 vajcia
2 PL rumu - fakt :) ho nevynechajte, neuveriteľne prevonia koláč
citrónovú kôru, 1 balíček kypriaceho prášku, mlieko, ovocie podľa sezóny
Posýpka:
80 g hrubej múky
80 g práškového cukru
80 g masla, vanilkový cukor
1. Cukor + vajcia vymiešame, postupne pridávame maslo (najlepšie izbovej teploty). Všetko dobre vymiešame.
2. Potom pridáme múku, rum, nastrúhanú citrónovú kôru (množstvo podľa chuti), kypriaci prášok a podľa potreby mlieko - približne 3 - 4 PL. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný plech. ovocie poukladáme na cesto.
3. Z múky, cukru a masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečieme do zlatista.
Pečiem ho na 200°C cca 40 minút. Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.
A k výletu patrí aj koláč, pekne zabalený v alobale, ako si to pamätám z detstva. Večer pred výletom, teda okrem vyleštenia turistických topánok, nájdenia a zabalenia pršiplášťov........ ostáva prekonať svoju lenivosť a upiecť túto klasiku aspoň z polovičnej dávky. V tejto sezóne po prvý krát s čerstvými jahodami, ktoré síce neboli slovenské, ešte stále španielské, ale konečne voňali a aj chutili ako JAHODY.
Ovocný koláč s posýpkou
(recept je na veľký plech, tentokrát som piekla z polovičnej dávky, takže som použila menší plech)
CESTO:
250 g hrubej múky
250 g hladkej múky
250 g masla
200 g práškového cukru - piekla som ho už aj s hnedým
4 vajcia
2 PL rumu - fakt :) ho nevynechajte, neuveriteľne prevonia koláč
citrónovú kôru, 1 balíček kypriaceho prášku, mlieko, ovocie podľa sezóny
Posýpka:
80 g hrubej múky
80 g práškového cukru
80 g masla, vanilkový cukor
1. Cukor + vajcia vymiešame, postupne pridávame maslo (najlepšie izbovej teploty). Všetko dobre vymiešame.
2. Potom pridáme múku, rum, nastrúhanú citrónovú kôru (množstvo podľa chuti), kypriaci prášok a podľa potreby mlieko - približne 3 - 4 PL. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný plech. ovocie poukladáme na cesto.
3. Z múky, cukru a masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečieme do zlatista.
Pečiem ho na 200°C cca 40 minút. Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Komentáre
Zverejnenie komentára