utorok, 12. mája 2015

Obed pre dvoch


    sobotný, májový, expresný, keď nie je čas na státie pri sporáku.

                                            Špargľa so stratenými vajciami
                                                
                                        balíček zelenej špargle
                                                            1 čerstvé vajce na osobu
                                                            soľ , olivový olej, maslo
                                                     príloha podľa chuti, stačí aj bagetka

1. Špargľu umyjeme a zbavíme drevnatej časti. Jednoducho tak, že každý kúsok špargle ohneme a tam kde sa nám zlomí, tú drevnatú  časť (ne)vyhodíme, to by bola škoda --- ale  použijeme napr. na do zeleninového vývaru.
Postavíme si hrniec s vodou a necháme ju zovrieť. Vodu osolíme. Ak nám voda vrie, hodíme očistenú špargľu na 5-6 minút uvariť. Ešte krehkú ju scedíme. Na na panvici rozohrejeme po jednej polievkovej lyžici olivového oleja a masla, pridáme obvarenú špargľu.Môžeme pridať podľa chuti na plátky nakrájaný cesnak, posolíme,  dochutíme čiernym korením. Prikryjeme a pustíme sa do stratených vajec.
2. Na stratené vajcia použijeme čo najčerstvejšie,najlepšie domáce vajcia o ktorých vieme, že sú čerstvé. Nechceme žiadnu salmonelu. Takže do hrca nalejeme vodu a dáme zovrieť. Pridáme ocot. Do hrnčeka rozklepneme celé vajce a pomaličky vlejeme do vriacej vody. Takto vlejeme potrebný počet vajec. Varíme približne 5 minút. Žĺtky po rozrezaní by mali vytekať. Názorný postup nájdete aj TU.
       Podávame najlepšie s bagetkou, ale ja som mala chuťtentokrát  na zemiaky.                                                     



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára