Preskočiť na hlavný obsah

Obed pre dvoch


    sobotný, májový, expresný, keď nie je čas na státie pri sporáku.

                                            Špargľa so stratenými vajciami
                                                
                                        balíček zelenej špargle
                                                            1 čerstvé vajce na osobu
                                                            soľ , olivový olej, maslo
                                                     príloha podľa chuti, stačí aj bagetka

1. Špargľu umyjeme a zbavíme drevnatej časti. Jednoducho tak, že každý kúsok špargle ohneme a tam kde sa nám zlomí, tú drevnatú  časť (ne)vyhodíme, to by bola škoda --- ale  použijeme napr. na do zeleninového vývaru.
Postavíme si hrniec s vodou a necháme ju zovrieť. Vodu osolíme. Ak nám voda vrie, hodíme očistenú špargľu na 5-6 minút uvariť. Ešte krehkú ju scedíme. Na na panvici rozohrejeme po jednej polievkovej lyžici olivového oleja a masla, pridáme obvarenú špargľu.Môžeme pridať podľa chuti na plátky nakrájaný cesnak, posolíme,  dochutíme čiernym korením. Prikryjeme a pustíme sa do stratených vajec.
2. Na stratené vajcia použijeme čo najčerstvejšie,najlepšie domáce vajcia o ktorých vieme, že sú čerstvé. Nechceme žiadnu salmonelu. Takže do hrca nalejeme vodu a dáme zovrieť. Pridáme ocot. Do hrnčeka rozklepneme celé vajce a pomaličky vlejeme do vriacej vody. Takto vlejeme potrebný počet vajec. Varíme približne 5 minút. Žĺtky po rozrezaní by mali vytekať. Názorný postup nájdete aj TU.
       Podávame najlepšie s bagetkou, ale ja som mala chuťtentokrát  na zemiaky.                                                     



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.