Preskočiť na hlavný obsah

Varenie

po toskánsky s kolegyňami, je nová skúsenosť. Milé osvieženie nášho pracovného života, keď sme na pár hodín hodili účty za hlavu a pričuchli sme vôňam, chutiam a farbám toskánskej kuchyne.

 Chutné predjedlo - šalát Panzanella - hospodárne a zodpovedné využitie starého chleba, rešpektovanie sezóny v jednom. Jediný recept, ktorý mám zaznamenaný. Rozmočíme si starý, suchý chlieb nakrájaný na plátky vo vode. Najlepšie typu ciabatta.  Papriku upečieme nad plameňom do čierna. Vložíme do misy a zakryjeme fóliou. Paradajky nakrájame na neveľké kúsky. Potom papriku pozbavíme šupky, jadier a nakrájame na plátky. V studenej vode namáčaný chlieb vyžmýkame a rozdrobený vložíme do sklenej misy.
Pridáme nakrájanú zeleninu, listy petržlenu, bazalky, ochutíme soľou, čiernym korením, vínnym octom. Zamiešame. Necháme trochu odpočinúť, aby sa nám chute pekne prepojili. Podávame pri izbovej teplote, zaliate dúškom olivového oleja.
                      Cesto na piccini, príprava tak jednoduchá, až sa čudujem, prečo vlastne nerobievam domáce cestoviny, aspoň sem tam. Kvalitná múka, domáce vajcia, trocha vody.

 Polievka - poriadne hutná, ale len po troške, zo surovín mrkva, zeler, cibuľa, paradajok a fazule.
                                                                           Šuľkanie piccin.
                             Mňam, uvarené picciny s guľkami z teľacieho mäsa a parmezánom.
                          Mini prednáška - kvalita, kvalita a opäť kvalita má vždy zvíťaziť nad kvantitou.    
                     Médium prepečený steak položený na zapečenom fenikly + výborné víno ako bonus.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.