Preskočiť na hlavný obsah

Varenie

po toskánsky s kolegyňami, je nová skúsenosť. Milé osvieženie nášho pracovného života, keď sme na pár hodín hodili účty za hlavu a pričuchli sme vôňam, chutiam a farbám toskánskej kuchyne.

 Chutné predjedlo - šalát Panzanella - hospodárne a zodpovedné využitie starého chleba, rešpektovanie sezóny v jednom. Jediný recept, ktorý mám zaznamenaný. Rozmočíme si starý, suchý chlieb nakrájaný na plátky vo vode. Najlepšie typu ciabatta.  Papriku upečieme nad plameňom do čierna. Vložíme do misy a zakryjeme fóliou. Paradajky nakrájame na neveľké kúsky. Potom papriku pozbavíme šupky, jadier a nakrájame na plátky. V studenej vode namáčaný chlieb vyžmýkame a rozdrobený vložíme do sklenej misy.
Pridáme nakrájanú zeleninu, listy petržlenu, bazalky, ochutíme soľou, čiernym korením, vínnym octom. Zamiešame. Necháme trochu odpočinúť, aby sa nám chute pekne prepojili. Podávame pri izbovej teplote, zaliate dúškom olivového oleja.
                      Cesto na piccini, príprava tak jednoduchá, až sa čudujem, prečo vlastne nerobievam domáce cestoviny, aspoň sem tam. Kvalitná múka, domáce vajcia, trocha vody.

 Polievka - poriadne hutná, ale len po troške, zo surovín mrkva, zeler, cibuľa, paradajok a fazule.
                                                                           Šuľkanie piccin.
                             Mňam, uvarené picciny s guľkami z teľacieho mäsa a parmezánom.
                          Mini prednáška - kvalita, kvalita a opäť kvalita má vždy zvíťaziť nad kvantitou.    
                     Médium prepečený steak položený na zapečenom fenikly + výborné víno ako bonus.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…