piatok, 1. mája 2015

Varenie

po toskánsky s kolegyňami, je nová skúsenosť. Milé osvieženie nášho pracovného života, keď sme na pár hodín hodili účty za hlavu a pričuchli sme vôňam, chutiam a farbám toskánskej kuchyne.

 Chutné predjedlo - šalát Panzanella - hospodárne a zodpovedné využitie starého chleba, rešpektovanie sezóny v jednom. Jediný recept, ktorý mám zaznamenaný. Rozmočíme si starý, suchý chlieb nakrájaný na plátky vo vode. Najlepšie typu ciabatta.  Papriku upečieme nad plameňom do čierna. Vložíme do misy a zakryjeme fóliou. Paradajky nakrájame na neveľké kúsky. Potom papriku pozbavíme šupky, jadier a nakrájame na plátky. V studenej vode namáčaný chlieb vyžmýkame a rozdrobený vložíme do sklenej misy.
Pridáme nakrájanú zeleninu, listy petržlenu, bazalky, ochutíme soľou, čiernym korením, vínnym octom. Zamiešame. Necháme trochu odpočinúť, aby sa nám chute pekne prepojili. Podávame pri izbovej teplote, zaliate dúškom olivového oleja.
                      Cesto na piccini, príprava tak jednoduchá, až sa čudujem, prečo vlastne nerobievam domáce cestoviny, aspoň sem tam. Kvalitná múka, domáce vajcia, trocha vody.

 Polievka - poriadne hutná, ale len po troške, zo surovín mrkva, zeler, cibuľa, paradajok a fazule.
                                                                           Šuľkanie piccin.
                             Mňam, uvarené picciny s guľkami z teľacieho mäsa a parmezánom.
                          Mini prednáška - kvalita, kvalita a opäť kvalita má vždy zvíťaziť nad kvantitou.    
                     Médium prepečený steak položený na zapečenom fenikly + výborné víno ako bonus.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára