Preskočiť na hlavný obsah

Patchwork klub

DESAŤ rokov nášho klubu. Prefičalo to poriadnou rýchlosťou . Každý rok sme ušili, vďaka našej vedúcej Ľudke,  minimálne jednu spoločnú deku. Tie deky majú niečo do seba. Sú to také naše slovenské "priadky" , za jedným stolom, jeden cieľ, rôzne cesty. Však sa pozrite.....
                                                       Domčekový quilt, milá klasika.
                                                       
                                      Crazy, bláznivý quilt, na tom sme sa poriadne vyriadili.Tu je zakomponovaná aj časť županu riaditeľky našej členky, ktorá je učiteľkou, pri pohľade naň, si na to stále spomeniem.
                            Zadanie tohto quiltu, našou Ľudkou, bol ŽENSKÝ SVET,  tak je pekne nežne  ružovučký a sú v ňom samé dobré veci, ktoré nám ho spríjemňujú.
                               ABECEDA zjedla deda, alebo výuka našich detí a vnúčat v praxi.
                                   Tu si presne pamätám, že som šila písmeno Z.
 Ten quilt naľavo, patrí medzi moje obľúbené, asi aj preto, lebo je celý ručne quiltovaný. Ten v pravo, sme vytvorili spolu s deťmi z výtvarného krúžku, ktoré nám dodali krásne natlačené motívy zvierat na látkach.
                             Predlohou na vytvorenie tohto quiltu bol obraz, ktorý namaľoval jeden americký výtvarník, ktorý bol na návšteve Košíc a mal tu aj malú výstavu. Je vytvorený z úplne maličkých odrezkov látok a pre mňa je to veľmi zaujimavá technika.
 Táto trochu bláznivá deka vznikla, že nám naša šikovná vedúca povedala, aké slovíčka máte radi, tak si ich aj pekne vyquiltujte, takže naše obľúbené sú: mňam, úsmev, krása, mama, darček, seno, rozkoš, neha, kvety...
 Tá deka naľavo je naša prvá a tá napravo posledná. Prvá je klasický vzorkovník, skoro povinná jazda každej patchworkárky. Tá posledná je klasický vzor košíkov, pri ktorých sa každá poriadne vyriadila, aby ich náležite zaplnila. Priznám sa, na tejto deke som sa nezúčastnila, práve som finišovala s uzáverkami.
Vľavo je spomienkový quilt s iniciálami skoro všetkých členiek, ktoré sa mihli v našom klube za tých 10.rokov. Napravo, klasický, s keltskými uzlami.
 Táto morská, poriadne modrá, patrí tiež k mojim obľubeným dekám. Prečo? Lebo z obyčajného vzoru - zrubu - sa dajú robiť zázraky, fakt. Aj preto sa mi ten patchwork tak páči. Jeden vzor, milión variácií a možností.
                                Pozvánka bola cupcakejková, takže téma pohostenia bola jasná.

PS: Link na náš klub nájdete TU

Komentáre

  1. Ivka, vďaka veľká za krásne zdokumentovanú výstavu. Máš to u mňa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka, veľká vďaka Tebe, že dokážeš ukočírovať toľké ženské pokope :) .

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekná galéria - radosť sa na vaše diela pozerať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem Jarka, aj za kolegyne :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…