Preskočiť na hlavný obsah

Ako si uvaríme indický CHAI



          Prvotne som kardamón kúpila práve na tento indický čaj. Niekedy dávno som ho pila v čajovni. Je naozaj  výborný a bleskový na prípravu. Takže Kinga - neholdujúca káve pre teba a môjho syna, ktorý po ochutnaní skonštatoval: "mami, to chutí ako perníky!"

                                                                           CHAI  
                                                        Recept je na cca 4 menšie šálky
2 poháre vody
1/2 ČL kardamónu- alebo podľa chuti aj viac
škoricový lusk -nemusí byť
1/2 ČL zázvoru, čerstvý alebo sušený
2 poháre mlieka - čo najtučnejšieho
2 PL hnedého cukru
3 sáčky čierneho čaju

Do hrnca dáme vodu pridáme čaj + koreniny+ cukor. Necháme zovrieť. Pridáme mlieko. A opäť necháme zovrieť. Varíme cca 7 minút. Precedíme a podávame.

Komentáre

  1. juu to vyzerá jednoducho a chutne...tak skusim :) dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, skús nie je čo pokaziť. Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. cez víkend by som to mohla aj vyskúšať, tak potom napíšem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, ja nestíham,Ty si taká šikovnica, že až! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ľudka, ty určite niečo zaujimavé produkuješ, však,však? :}

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Katka, ako som už písala podľa môjho syna ako perníky. Teraz som sa vrátila z kuchyne, dala privoňať manželovi aj sebe a tuho degustovali kardamón /hlavnú zložku/ manželovi - to pripomína živicu stromov a mne ihličie. Keď si to spojíš tak z toho vyjdú Vianoce :}.Ale aj tak budem zvedavá, čo povedia iní. Ešte som zabudla, kto nemôže mlieko, tak si ho nahradí sójovým mliekom takže Ňaňa /moja zatúlaná dcéra/ nebude ukrátená.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. akde sa daju zohnat ingrediencie ? :) rada vyskusam a poviem ako chuti mne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Katka, ty si z BA, tak s tým by si nemala mať problém. Kardamón som kúpila v bioobchode, ale zazrela som ho aj v Marks&Spencer tam ho mali v celosti- treba ho vylúpať a rozrdrviť v mažiari :}, ale myslím, že ho budú mať aj v Tescu a iných reťazcoch. Hľadaj medzi koreninami celé škoricové lusky a zázvor určite majú.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…