Preskočiť na hlavný obsah

Prvý sneh a jablkový koláč

   Tak nám napadol prvý sneh. Vyšlo to akurátne. Na sobotu, t.j. zaobišlo sa to bez paniky cestárov a meškania do práce.
 Prvý sneh má stále svoje kúzlo, také aké si pamätám z detstva... a prečo si to ešte nevylepšiť vôňou jabĺk a rumu v podobe Francúzkeho jablkové koláča.




Francúzky jablkový koláč
French apple cake
z www.davidlebovitz.com trochu upravený :}

3/4 pohára /110g/ hladkej múky
 3/4 ČL prášku na pečenie
štipka soli
4 veľké jablká-ja som dala 2 extra veľké
2 veľké vajcia- dala som 3
3/4 pohára /150g/ cukru-dala som menej
3 PL rumu
1/2 ČL vanilkového extraktu
8 PL masla /115g/ izbovej teploty

Vyhrejte si rúru na 180 °C /ja som dala na 200/. Vymažte maslom a múkou formu s priemerom 20-23cm, ja som dala do keramickej s väčším priemerom, nevadilo to. V miske zmiešajte múku, prášok na pečenie a soľ. Očistite a nakrájajte jablká na cca 3 cm kúsky. Mixérom vymiešajte vajíčka, cukor, rum a vanilku. Na striedačku prídávajte múkovú zmes a na kocky nakrájané maslo. Jablká vsypte do formy a na to nalejte koláčovú zmes. Pečte cca 50 min.- až 1 hodinu. Podávajte s creme fraiche, ktorý nemám stále v chladničke a to z toho dôvodu, že 1. nežijem vo Francúzku a po 2.  nechodím často do Carrefouru, kde ho dostať, tak si ho môžte nahradiť 1 šľahačkovou smotanou- vyšľahať + pridať 1 kelímok kyslej smotany + pridať práškový cukor podľa chuti. 

Tento koláč nápadne pripomína iný, ktorý robievam väčšinou s ananásom a hnedým cukrom a hovorím mu Obrátený koláč.Cukor s ananásom krásne skaramelizuje. Ovocie sa môže striedať podľa sezóny.




                                              Pekný, pohodový týždeň!



Komentáre

  1. Ahoj Ivo,my jsme si snehu uzili minuly tyden ale v patek uz zacalo prset a behem vikendu bylo po snehu. Skoda!! Snih mi pripomina vanocni svatky a pohodu :) Moc hezke fotky a take kolac vypada bajecne,diky za recept,urcite vyzkousim. Hezky tyden preje ,Monika....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás sme sa do bieleho rána zobudili až dnes. Koláč vyzerá lákavo. Večný problém cez víkend, čo budem piecť (klasická odpoveď členov rodiny - nám je to jedno, hlavne nech je upečené!)si mi na nasledujúci víkend vyriešila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá tak aj u nás je po snehu,dúfam, že Vianoce budú ako sa patrí na snehu. Dnes som kúpila creme fraiche ako novinku u švagra v bio obchode, ale po koláči ani pamiatka :}.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…