Preskočiť na hlavný obsah

Víkendové radosti


   Moja každotýždňová kytička kvetov z trhu. Tento rok už asi posledné ruže.

 V Košiciach sa stále niečo deje, ak by som si aj niečo nevšimla,  môj značne aktívny manžel ma na to upozorní,  A tak v sobotu sme po druhýkrát boli na FotoFeste. Fotografie ma bavia, ja som dokonca z tých, ktoré milujú pozeranie fotiek na návštevách, keď sa ukazujú 158 x a tu naša Janka začala konečne plávať ... :}, skoro.
 Na tejto projekcii bol okrem iných aj Ján Šibík z Reflexu a z jeho fotiek z Afriky poriadne behal mráz po chrbte Viac na http://www.sibik.cz/.



    Trochu som aj pošila, darmo aj keď vzor je veľmi jednoduchý, ide mi to akosi pomalinky. Tak ako u všetkého, treba si to všetko pekne "odsedieť".

    Trochu sme si zamaškrtili pri klasickej Bábovke podľa receptu od našich ....



    Krásny úlovok môjho manžela z burzy starých a značne zašlých formičiek na pečenie.

A nedelňajšia blesková večera, čo dom dal - pre vegetariána - šampiňóny s ratatouille a feta syrom a pre nás všežravcov to isté ale s kuracím mäskom.

  A pracovný týždeň môže začať !

PS: Ani sa ma nepýtajte či som sa pozrela do knihy Anglického jazyka :( .....:}:}:}.

Komentáre

  1. Tak prídem na tú angličtinu?!? Život nie je len zábavka, kto sa bude učiť? :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ani neviem čo mám skôr pochváliť. Tie chleby by som si dala ihneď.Formičky su veľmi pekné, na chalupe pekne vyniknú. Takže chválim aj Peťa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Ivo,pred casem jsem si take poridila pomucky na quilting ale moc jsem toho zatim neusila.Nejak na to stale nini cas:( ty jsi ale velka inspirace.

    Formicky mi pripomeli babicku.Mam od ni stejneho motylka a dalsi tvary a strezim si je jako oko v hlave:) Preji krasny tyden,Monika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ľudka, čo angličtina :}, šiť na výstavu nám treba!

    Oli, v piatok by sme si mohli dať stretávku, ešte zavolám.

    Monika, čo ťa sledujem na blogu ani sa nečudujem, že nemáš čas na quilting, tvoje štrikovanie je famózne, ja som na to trochu "levá".

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…