Preskočiť na hlavný obsah

Domov, sladký domov

Poznáte to určite. Ste na dovolenke, alebo dlhšie z domu a už sa neviete dočkať na tú polievku, čo urobíte za 10 minút, alebo na obyčajnú zemiakovú kašu. Prikladám recept, ktoré mnohé poznáte a na ktorý sa určite budeme spolu tešiť.


                                                            Kurací perkelt



kuracie stehná - podľa množstva stravníkov
1-2 cibule
2-3 PL červenej papriky
1 lyžica vegety- ja veľmi nepoužívam
čierne korenie, soľ
kúsok zelenej papriky
2 menšie paradajky
voda

Na nokerle :
600 g polohrubej múky
1 vajce
1 lyžička soli
voda

Kuracie stehná osolíme + opepríme.Nakrájame cibuľu, popražíme a opečieme stehienka. Pridáme červenú papriku, na kocky pokrájané paradajky, papriku - zalejeme vodou, aby všetky stehná boli vo vode, dochutíme a varíme do mäkka. Tesne pred dokončením, zahustíme omáčku -odoberieme trochu šťavy + cca 1 lyžička múky, necháme ešte prevariť.
  Medzitým si urobíme nokerle. Zmiešame múku, soľ, vajíčko a vodu. Cesto nesmie byť ani tvrdé, ani veľmi mokré. Do väčšieho hrnca dáme vodu, trochu soli a olej. S haluškovačom si spravíme krásne nokerle. Počkáme pokiaľ vyplávajú, zlejeme a prepláchneme vodou.


Za  osvieženie mojej chuťovej pamäte ďakujem http://kingablogger.blogspot.com/2010/03/kuraci-perkelt.html

Komentáre

  1. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý Dátil, každý to má inak :), aj keď ja nie som veľmi polievková, keď nie som dlhšie doma, práve po polievkach moje srdce piští. A ako správne uvádzaš správne sú to halušky, ako si si určite všimol v pôvodnom recepte u Kingy, ale u nás doma ich voláme nokerle - volali ich tak moji rodičia, ich rodičia ... tak dúfam, že nám to prepáčiš :). Určite na to má vplyv len cca 30 km vzdialenosť od maďarských hraníc a tiež, že sa v našej rodine nokerle pripravujú z polohrúbej múky a halušky z hrubej múky. Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja zijem 31 rokov v zahranicí, tu sa polievky nejedia a mne nechýbali ani predtým a dnes mi tiez nechýbajú.
    Jem castejsie ryby nez dakedy doma (24.12. smradlavého kapra - tu je zakázané predávat túto lenivú mrcinu) a jediné, co sa tu je "tekuté", sú studené polievky v lete. Ale to velmi zriedka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dátil, tie ryby ti závidím, ja ich mám veľmi rada ,aj keď ich veľmi málo varím. To je už naše prekliatie suchozemcov :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…