nedeľa, 7. novembra 2010

Domov, sladký domov

Poznáte to určite. Ste na dovolenke, alebo dlhšie z domu a už sa neviete dočkať na tú polievku, čo urobíte za 10 minút, alebo na obyčajnú zemiakovú kašu. Prikladám recept, ktoré mnohé poznáte a na ktorý sa určite budeme spolu tešiť.


                                                            Kurací perkelt



kuracie stehná - podľa množstva stravníkov
1-2 cibule
2-3 PL červenej papriky
1 lyžica vegety- ja veľmi nepoužívam
čierne korenie, soľ
kúsok zelenej papriky
2 menšie paradajky
voda

Na nokerle :
600 g polohrubej múky
1 vajce
1 lyžička soli
voda

Kuracie stehná osolíme + opepríme.Nakrájame cibuľu, popražíme a opečieme stehienka. Pridáme červenú papriku, na kocky pokrájané paradajky, papriku - zalejeme vodou, aby všetky stehná boli vo vode, dochutíme a varíme do mäkka. Tesne pred dokončením, zahustíme omáčku -odoberieme trochu šťavy + cca 1 lyžička múky, necháme ešte prevariť.
  Medzitým si urobíme nokerle. Zmiešame múku, soľ, vajíčko a vodu. Cesto nesmie byť ani tvrdé, ani veľmi mokré. Do väčšieho hrnca dáme vodu, trochu soli a olej. S haluškovačom si spravíme krásne nokerle. Počkáme pokiaľ vyplávajú, zlejeme a prepláchneme vodou.


Za  osvieženie mojej chuťovej pamäte ďakujem http://kingablogger.blogspot.com/2010/03/kuraci-perkelt.html

5 komentárov:

  1. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý Dátil, každý to má inak :), aj keď ja nie som veľmi polievková, keď nie som dlhšie doma, práve po polievkach moje srdce piští. A ako správne uvádzaš správne sú to halušky, ako si si určite všimol v pôvodnom recepte u Kingy, ale u nás doma ich voláme nokerle - volali ich tak moji rodičia, ich rodičia ... tak dúfam, že nám to prepáčiš :). Určite na to má vplyv len cca 30 km vzdialenosť od maďarských hraníc a tiež, že sa v našej rodine nokerle pripravujú z polohrúbej múky a halušky z hrubej múky. Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja zijem 31 rokov v zahranicí, tu sa polievky nejedia a mne nechýbali ani predtým a dnes mi tiez nechýbajú.
    Jem castejsie ryby nez dakedy doma (24.12. smradlavého kapra - tu je zakázané predávat túto lenivú mrcinu) a jediné, co sa tu je "tekuté", sú studené polievky v lete. Ale to velmi zriedka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dátil, tie ryby ti závidím, ja ich mám veľmi rada ,aj keď ich veľmi málo varím. To je už naše prekliatie suchozemcov :).

    OdpovedaťOdstrániť