Preskočiť na hlavný obsah

Domov, sladký domov

Poznáte to určite. Ste na dovolenke, alebo dlhšie z domu a už sa neviete dočkať na tú polievku, čo urobíte za 10 minút, alebo na obyčajnú zemiakovú kašu. Prikladám recept, ktoré mnohé poznáte a na ktorý sa určite budeme spolu tešiť.


                                                            Kurací perkelt



kuracie stehná - podľa množstva stravníkov
1-2 cibule
2-3 PL červenej papriky
1 lyžica vegety- ja veľmi nepoužívam
čierne korenie, soľ
kúsok zelenej papriky
2 menšie paradajky
voda

Na nokerle :
600 g polohrubej múky
1 vajce
1 lyžička soli
voda

Kuracie stehná osolíme + opepríme.Nakrájame cibuľu, popražíme a opečieme stehienka. Pridáme červenú papriku, na kocky pokrájané paradajky, papriku - zalejeme vodou, aby všetky stehná boli vo vode, dochutíme a varíme do mäkka. Tesne pred dokončením, zahustíme omáčku -odoberieme trochu šťavy + cca 1 lyžička múky, necháme ešte prevariť.
  Medzitým si urobíme nokerle. Zmiešame múku, soľ, vajíčko a vodu. Cesto nesmie byť ani tvrdé, ani veľmi mokré. Do väčšieho hrnca dáme vodu, trochu soli a olej. S haluškovačom si spravíme krásne nokerle. Počkáme pokiaľ vyplávajú, zlejeme a prepláchneme vodou.


Za  osvieženie mojej chuťovej pamäte ďakujem http://kingablogger.blogspot.com/2010/03/kuraci-perkelt.html

Komentáre

  1. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý Dátil, každý to má inak :), aj keď ja nie som veľmi polievková, keď nie som dlhšie doma, práve po polievkach moje srdce piští. A ako správne uvádzaš správne sú to halušky, ako si si určite všimol v pôvodnom recepte u Kingy, ale u nás doma ich voláme nokerle - volali ich tak moji rodičia, ich rodičia ... tak dúfam, že nám to prepáčiš :). Určite na to má vplyv len cca 30 km vzdialenosť od maďarských hraníc a tiež, že sa v našej rodine nokerle pripravujú z polohrúbej múky a halušky z hrubej múky. Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja zijem 31 rokov v zahranicí, tu sa polievky nejedia a mne nechýbali ani predtým a dnes mi tiez nechýbajú.
    Jem castejsie ryby nez dakedy doma (24.12. smradlavého kapra - tu je zakázané predávat túto lenivú mrcinu) a jediné, co sa tu je "tekuté", sú studené polievky v lete. Ale to velmi zriedka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dátil, tie ryby ti závidím, ja ich mám veľmi rada ,aj keď ich veľmi málo varím. To je už naše prekliatie suchozemcov :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…