Preskočiť na hlavný obsah

Recyklácia sviečok











 Milujem sviečky, pálim vždy, všade a všetko čo sa dá. Keď boli deti menšie, tak to manžel často komentoval, že sa čuduje, že sme ešte nevyhoreli. Teraz páli aj on ostošesť.

    Zmráka sa už o 3 hodine popoludni a tak prišiel ich čas.  Keď sa vám nahromadili staré, vyhorené tak ako aj mne, hlavne veľké sviečky majú tendenciu nehorieť - prišiel čas na ich recykláciu. Zajtra, vlastne dnes máme voľný deň a už viem čo budem /okrem iného/ konať. Postup je následovný , čo k tomu potrebujeme:

- zvyšky vosku
- plechovú nádobku, napr. od kompótu
- knôt do sviečok alebo petrolejovej lampy, k nemu hliníkovú kruhovú úchytku, aká býva na dne kahancov a drevenú špajlu
- šálky, alebo iné nádobky- môže byť aj vydlabaná šupka  -polka pomaranča ...
-  ak chceme vosk zafarbiť, alebo nejako ozdobiť-prevoňať- pripravíme si voskové pastelky-kúsky, sušené kvietky, alebo iné drobné ozdoby

Postup:
V plechovke roztopíme vosk,/vo vodnom kúpeli/ podľa našej predstavy do neho pridáme kúsky voskovej pastelky, kým nedostaneme želaný odtieň. Alebo pridáme kvapku aromatického oleja, alebo sušené kvietky. Pripravíme si šálku /alebo nejakú inú nádobu, ktorá bude vytvárať vonkajší tvar sviečky. Nalejeme do nej rozohriaty vosk, asi tak do tretiny výšky. Potom do masy vložíme knôt -pomocou špajle -viď obrázok. Trochu necháme zatuhnúť, ak ide o jednofarebnú sviečku môže sa zaliať masa naraz ak chcete farebnú, t.j. po vrstvách  trochu počkáme a po 5-10 minútach vlejeme zbytok vosku. Nakoniec necháme stuhnúť. 
   Pekný voľný deň !




     
Obrázky z internetu

Komentáre

  1. Nie som vôbec sviečková, ale tieto vyzerajú úžasne a to že sa recyklujú sa mi strašne páči. To je super, že sa u Vás nestala žiadna nehoda. Ja som také šťastie nemala. Raz som si zapálila sviečku, ktorú som dala na konferenčný stolík. Tak trochu som na ňu zabudla a vyložila som si nohy v deke na stôl. Po chvíľke som zacítila strašný smrad a uvidela som, ako sa mi chytila deka. Tak odvtedy nezapaľujem sviečky. Deku ešte mám a je v nej asi 10 cm diera :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super nápad. Vidím, že ty sa nikdy nenudíš. Mám rada ten malý plamienok, takže idem aj ja zapáliť sviečku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No dúfam, že to nezažijem, vyhorieť by som veľmi nechcela :}. Viete ako sa hovorí, že radšej vyhorieť ako sa často sťahovať, tak dúfam, že nám to nikomu nehrozí.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…