Preskočiť na hlavný obsah

Hriate, Kerouac a iné


            U nás taká obyčaj, keď sa vonku ochladí, alebo napadne prvý sneh a my nikam nejdeme - rozumej autom - uvaríme si /niekedy :}/HRIATE. Hmmm, ja alkohol veľmi nemusím, ale toto môžem kedykoľvek. Tento recept mám od mojej svokry. U nich na dedine sa často pripravuje pri zabíjačkách, po rezaní dreva  v zime....keď človek potrebuje poriadne zahriať, tu je recept:

                                             Hriate od babky kojšovskej
                       množstvo ingrediencií si môžte upraviť podľa svojej chuti


1 dcl cukru skaramelizujeme, pridáme maslo- od oka a chuti. Pridáme 1 malú lyžičku medu - rozpustíme, prilejeme 1 dcl vody - rozpustíme. Nakoniec pridáme 2 dcl alkoholu /rum,vodka .../, keď zovrie odstavíme a pijeme ešte horúce. 


           Dočítala som knihu od Jacka Kerouaca  More je môj brat.  Myslela som si, že ma jeho knihy obídu, ako predstaviteľa beatnického hnutia, ktorý nevie kam, kde , čo robiť a nakoniec to ukončí samovraždou. A to ja myslím, že sa to datuje narodením mojich detí, mám rada dobré konce. No nemusia byť úplne dobré, ale nech budú aspoň trošičku optimistické, aby som tam videla, že sa všetko môže na dobré obrátiť :}.


     Tak teda naspäť ku knihe, prekvapila ma svojou úprimnosťou,  nežnosťou  a túžbou dvoch mužov zmeniť svoj svet. Ale to možno len preto, že som čakala prinajmenšom aký-taký masaker :}.




   Môj patchworkársky projekt, pomaličky napreduje .....




a tak Vám prajem krásny týždeň!

Komentáre

  1. Ahoj Ivanči, tak o beatnickom hnuti hodíme reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hriate určite vyskúšam. Ešte nikdy som to nepila.
    Čo sa kníh týka ja mám rada také limonádky. O beatnickom hnutí počujem prvý krát. Tak sa pridám, keď budete hádzať reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tu je tak fajne, že sa mi ani nechce ísť spať! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ľudka, žeby sme to využili na učenie sa na test?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…