Preskočiť na hlavný obsah

Hriate, Kerouac a iné


            U nás taká obyčaj, keď sa vonku ochladí, alebo napadne prvý sneh a my nikam nejdeme - rozumej autom - uvaríme si /niekedy :}/HRIATE. Hmmm, ja alkohol veľmi nemusím, ale toto môžem kedykoľvek. Tento recept mám od mojej svokry. U nich na dedine sa často pripravuje pri zabíjačkách, po rezaní dreva  v zime....keď človek potrebuje poriadne zahriať, tu je recept:

                                             Hriate od babky kojšovskej
                       množstvo ingrediencií si môžte upraviť podľa svojej chuti


1 dcl cukru skaramelizujeme, pridáme maslo- od oka a chuti. Pridáme 1 malú lyžičku medu - rozpustíme, prilejeme 1 dcl vody - rozpustíme. Nakoniec pridáme 2 dcl alkoholu /rum,vodka .../, keď zovrie odstavíme a pijeme ešte horúce. 


           Dočítala som knihu od Jacka Kerouaca  More je môj brat.  Myslela som si, že ma jeho knihy obídu, ako predstaviteľa beatnického hnutia, ktorý nevie kam, kde , čo robiť a nakoniec to ukončí samovraždou. A to ja myslím, že sa to datuje narodením mojich detí, mám rada dobré konce. No nemusia byť úplne dobré, ale nech budú aspoň trošičku optimistické, aby som tam videla, že sa všetko môže na dobré obrátiť :}.


     Tak teda naspäť ku knihe, prekvapila ma svojou úprimnosťou,  nežnosťou  a túžbou dvoch mužov zmeniť svoj svet. Ale to možno len preto, že som čakala prinajmenšom aký-taký masaker :}.




   Môj patchworkársky projekt, pomaličky napreduje .....




a tak Vám prajem krásny týždeň!

Komentáre

  1. Ahoj Ivanči, tak o beatnickom hnuti hodíme reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hriate určite vyskúšam. Ešte nikdy som to nepila.
    Čo sa kníh týka ja mám rada také limonádky. O beatnickom hnutí počujem prvý krát. Tak sa pridám, keď budete hádzať reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tu je tak fajne, že sa mi ani nechce ísť spať! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ľudka, žeby sme to využili na učenie sa na test?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…