Preskočiť na hlavný obsah

Manifest pohodového rodiča

Milé deti, verte nám aj my sme raz boli deťmi. Nižšie uvedené je toho fotografický dôkaz. Vieme, aké to môže byť :).
 Aj preto, akýsi Tom Hodgkinson napísal knihu určenú pohodovým  rodičom, ako správne vychovať svoje pohodové deti. Tu je jeho Manifest:

- Nesúhlasíme s myšlienkou, že rodičovstvo je namáhavé - s týmto jediným bodom mám trochu chuť nesúhlasiť :)
- Bez obáv nechávame dieťa osamote.
- Odmietame konzumný spôsob života, ktorý útočí na život našich detí už od narodenia.
- Bez zábran im čítame poéziu i fantasy.
- Alkohol pijeme bez pocitu viny.
- Odmietame puritána zakoreneného v našom vnútri.
- Nemíňame priveľa peňazí na detské akcie a drahé dovolenky.
- Pohodový rodič je šetrný a kreatívny.
- Ležíme v posteli tak dlho, ako je len možné.
- Hráme sa na lúkach a v lesoch.
- Čas je dôležitejší ako peniaze.
- Neporiadok zo zábavy je lepší ako poriadok z nešťastia.
- Dom zapĺňame hudbou a radosťou.
- Odmietame cudzie pravidlá a bezpečnostné predpisy, budujeme si vlastnú zodpovednosť.
- Existuje mnoho ciest, po ktorých sa môžeme vydať.

          Všetkým deťom prajem, nielen v dnešný deň, pohodových rodičov, aj keď je to niekedy TAK ťažké, však rodičia :)?!

Komentáre

  1. jej Ivi, mila spomienka s tymito fotkami :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...to je krásne zastavenie:) a tú knihu si musím niekde zohnať , úryvok ma celkom zaujal:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka ... veľmi rada a pravidelne si čítam tvoje príspevky a aj keď nestíham písať komentáre, s mnohými sa stotožňujem ... tvoje články sú pre mňa ako pohladenie na duši ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Normálne by som tie detíčky vystískala.

    Ale viem si predstaviť aj ich momentálny kukuč.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zuzka, taká som nejaká spomienková :), zdárne stárnem.
    Ajka, o autorovi som čítala v SME, kniha asi ešte nie je na SK.
    Jani, ďakujem pekne, spriaznená duša.
    Dadi, kukuč je tu, aj telefonicky. Stačí mi pozrieť na fotky,keď boli takí ňuňuňu a som na mäkko.
    Pekné dni!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…