Preskočiť na hlavný obsah

Žeby konečne?



    Môj 586 pokus o pizzu. S buldočou trpezlivosťou miesim a mením pomer ingrediencií.Moja rodina mi verí a vie, že ich mama to nevzdá :) Aj keď viem, že vďaka absencii piecky na drevenné uhlie, tej správnej múky, vody, oleja... :))) to nikdy nebude úplne dokonalé.
   Ale tento recept sa trošičku priblížil,  ten Jamie Oliver je fakt génius.

            PIZZA - od Jamie Olivera
                        na 6-8 tenkých pízz-
                        ja som robila 1/2 dávku-všetko deliť na 
                   polovicu, vyšli mi 2 tenké pizze na veľký plech

Suroviny:  1 kg hladkej múky špeciál
           1 PL morskej soli
           2 sáčky po 7 g sušeného droždia
           1 PL kryštálového cukru
           4 PL olivového oleja
         650 ml vlažnej vody 

Postup: V miske zmiešame droždie s cukrom a vodou a pár minút necháme odstáť. Presitkujeme múku a pridáme soľ. Vytvoríme priehlbinku, do ktorej vlejeme droždie, olej a vidličkou krúživými ťahmi zamiešavame múku. Po spojení cesta dopracujeme  ešte pomúčenými rukami.(omylom som to všetko prekrútila a všetko nasypala naraz do misky a ručne vymiesila - a aj tak sa vydarilo)
  Cesto dáme do pomúčenej misky, zakryjeme a odložíme na teplé miesto na 1 hodinu, kým cesto 2x nezväčší svoj objem. Na doske prehnietime, aby unikol vzduch. Vyvaľkáme na múkou vysypanej doske na tenko a zdobíme, čo máme radi - u nás to bol kozí syr, čerstvé paradajky, cibuľa ...




 MIA SORELLA CIAO, dovolenkujúca na Sardínii!

Komentáre

  1. krásna pizza :-) a určite aj výborná...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnamky a prajem prijemnu dovolenku, vela slniecka a peknych zazitkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ben, tak už sa aj patrilo :). Dosť ma "frustrovalo" :), keď mi moja dcéra prichádzala z narodeninových osláv, vychvaľujúc hrubé slovenské pizze, doporučujúc,aby som len na jej narod.oslavu urobila takú,fajnú,hrubú slovenskú :),našťastie už z toho vyrástla :).
    Miška, aj tebe pekné prázdniny!Kedy vlastne u vás začínajú?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…