Preskočiť na hlavný obsah

Žeby konečne?



    Môj 586 pokus o pizzu. S buldočou trpezlivosťou miesim a mením pomer ingrediencií.Moja rodina mi verí a vie, že ich mama to nevzdá :) Aj keď viem, že vďaka absencii piecky na drevenné uhlie, tej správnej múky, vody, oleja... :))) to nikdy nebude úplne dokonalé.
   Ale tento recept sa trošičku priblížil,  ten Jamie Oliver je fakt génius.

            PIZZA - od Jamie Olivera
                        na 6-8 tenkých pízz-
                        ja som robila 1/2 dávku-všetko deliť na 
                   polovicu, vyšli mi 2 tenké pizze na veľký plech

Suroviny:  1 kg hladkej múky špeciál
           1 PL morskej soli
           2 sáčky po 7 g sušeného droždia
           1 PL kryštálového cukru
           4 PL olivového oleja
         650 ml vlažnej vody 

Postup: V miske zmiešame droždie s cukrom a vodou a pár minút necháme odstáť. Presitkujeme múku a pridáme soľ. Vytvoríme priehlbinku, do ktorej vlejeme droždie, olej a vidličkou krúživými ťahmi zamiešavame múku. Po spojení cesta dopracujeme  ešte pomúčenými rukami.(omylom som to všetko prekrútila a všetko nasypala naraz do misky a ručne vymiesila - a aj tak sa vydarilo)
  Cesto dáme do pomúčenej misky, zakryjeme a odložíme na teplé miesto na 1 hodinu, kým cesto 2x nezväčší svoj objem. Na doske prehnietime, aby unikol vzduch. Vyvaľkáme na múkou vysypanej doske na tenko a zdobíme, čo máme radi - u nás to bol kozí syr, čerstvé paradajky, cibuľa ...




 MIA SORELLA CIAO, dovolenkujúca na Sardínii!

Komentáre

  1. krásna pizza :-) a určite aj výborná...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnamky a prajem prijemnu dovolenku, vela slniecka a peknych zazitkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ben, tak už sa aj patrilo :). Dosť ma "frustrovalo" :), keď mi moja dcéra prichádzala z narodeninových osláv, vychvaľujúc hrubé slovenské pizze, doporučujúc,aby som len na jej narod.oslavu urobila takú,fajnú,hrubú slovenskú :),našťastie už z toho vyrástla :).
    Miška, aj tebe pekné prázdniny!Kedy vlastne u vás začínajú?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…