Preskočiť na hlavný obsah

Víkendová bublanina, presne taká, aká má byť


Bublanina  je klasika ako vyšitá. Patrí do letného repertoáru asi v každej rodine. Podľa tohto receptu ju pekávam už vyše desať rokov.
     Túto som piekla neskoro v noci na sobotný pobyt na chalupe a k manželovému: "bude aj  k nedeľnej káve?". Môj syn už zaspával a z postete stihol ešte "mamííí, čo to tak fajn  vonia?"
Takže, od toho názov Bublanina, presne taká, aká má byť - voňavá - určite nevynechajte rum a vanilku + čerstvé sezónne ovocie.

                                           Bublanina
                                            presne taká, aká má byť 

250  g  hrubej múky
250  g hladkej múky
250  g tuku na pečenie
200  g práškového cukru
4      vajcia
2      PL rumu
1      balíček kypriaceho prášku
mlieko
ovocie podľa sezóny
tuk na pomastenie, múku na posypanie plechu

Posýpka: 80 g hrubej múky, 80 g práškového cukru, 80 g masla, vanilkový cukor

Postup:
1. Maslo, cukor a vajcia dobre vymiešame.
2. Potom pridáme múku, rum, kypriaci prášok a mlieko (asi 3-4 lyžice, aj viac).
3. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný veľký plech. Ovocie poukladáme na cesto.
4. Z múky + cukru + masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečime na 200°C cca 45 minút do zlatista.Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom.
výhľad, ktorý ma ešte neozunoval
a opäť zakvitli, stále ma to vyteší

nabalené a hajdé na chalupu

Komentáre

  1. No super....tak predsa do nej ma ist nejaky tuk, lebo som robila jednu, do ktorej sla slahacka a inak ziaden tuk a bol to skor ovocny kolac, na ktory by sa hodila este posypka. Tak tvoj recept si ukldam. Vyzera byt makkucka ako babickina.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška, čo som si všimla,väčšinou do bublanín ide olej - do tejto tuk. Takže, asi to nebude úplne tá pravá bublanina,aj keď som to tak pompézne nazvala. Skôr mi išlo o to, že konečne nastal čas na pečenie z čerstvého ovocia a tá vôňa spolu s vanilkou a rumom je fantastická :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…