nedeľa, 19. júna 2011

Víkendová bublanina, presne taká, aká má byť


Bublanina  je klasika ako vyšitá. Patrí do letného repertoáru asi v každej rodine. Podľa tohto receptu ju pekávam už vyše desať rokov.
     Túto som piekla neskoro v noci na sobotný pobyt na chalupe a k manželovému: "bude aj  k nedeľnej káve?". Môj syn už zaspával a z postete stihol ešte "mamííí, čo to tak fajn  vonia?"
Takže, od toho názov Bublanina, presne taká, aká má byť - voňavá - určite nevynechajte rum a vanilku + čerstvé sezónne ovocie.

                                           Bublanina
                                            presne taká, aká má byť 

250  g  hrubej múky
250  g hladkej múky
250  g tuku na pečenie
200  g práškového cukru
4      vajcia
2      PL rumu
1      balíček kypriaceho prášku
mlieko
ovocie podľa sezóny
tuk na pomastenie, múku na posypanie plechu

Posýpka: 80 g hrubej múky, 80 g práškového cukru, 80 g masla, vanilkový cukor

Postup:
1. Maslo, cukor a vajcia dobre vymiešame.
2. Potom pridáme múku, rum, kypriaci prášok a mlieko (asi 3-4 lyžice, aj viac).
3. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný veľký plech. Ovocie poukladáme na cesto.
4. Z múky + cukru + masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečime na 200°C cca 45 minút do zlatista.Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom.
výhľad, ktorý ma ešte neozunoval
a opäť zakvitli, stále ma to vyteší

nabalené a hajdé na chalupu

2 komentáre:

  1. No super....tak predsa do nej ma ist nejaky tuk, lebo som robila jednu, do ktorej sla slahacka a inak ziaden tuk a bol to skor ovocny kolac, na ktory by sa hodila este posypka. Tak tvoj recept si ukldam. Vyzera byt makkucka ako babickina.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška, čo som si všimla,väčšinou do bublanín ide olej - do tejto tuk. Takže, asi to nebude úplne tá pravá bublanina,aj keď som to tak pompézne nazvala. Skôr mi išlo o to, že konečne nastal čas na pečenie z čerstvého ovocia a tá vôňa spolu s vanilkou a rumom je fantastická :).

    OdpovedaťOdstrániť